Ber imamene om hjelp

Voldtektsutvalget ber imamene sette voldtekt på dagsorden. Menn med utenlandsk opprinnelse står trolig bak flere av overfallene etter nyttår.

- Imamer i Norge har for mye makt, mener en tidligere pakistansk minister.
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Statistikken viser at menn med minoritetsbakgrunn står bak 65 prosent av de anmeldte voldtektene og voldtektsforsøkene i Oslo.

Til sammen har 23 prosent av befolkningen i Oslo minoritetsbakgrunn.

- Vi kommer ingen vei uten at imamene er inkludert i problemløsning, sier medlem av Voldtektsutvalget, Fouzia Hashi, til Aftenposten.

Hun mener imamene kan gjøre mye for å påvirke medlemmene sine og ber derfor norske myndigheter ha en åpen dialog med de muslimske lederne.

- Behov for forebyggende arbeid

Mannen som i helgen forsøkte å voldta tre kvinner på Grünerløkka, var ifølge ofrene av afrikansk opprinnelse, muligens somalisk.

De tre mennene som allerede er pågrepet i forbindelse med fire av overfallene etter nyttår, er alle av utenlandsk opprinnelse, skriver Aftenposten.

- Det er behov for å jobbe forebyggende i miljøer som er overrepresentert på statistikken. Det beste er hvis innvandrermiljøene selv setter det på dagsorden, sier leder av Voldtektsutvalget, Rita Sletner, til Aftenposten.

- Kvinner får ansvaret

Ifølge Fouzia Hashi er det i enkelte kulturer kvinnene som får ansvaret for voldtekt.

- Kvinner er borgere med de samme rettigheter som menn. Vi må oppdra barna til å forstå dette, sier hun til Aftenposten.

- Vi må informere muslimer her i Norge. For meg, som selv er muslim, er det første møtestedet moskeen. Imamene kan gjøre sitt for å påvirke medlemmene sine, sier hun videre.