Hopp til innhold

Ber Entra Eiendom ta ansvar

Byantikvaren i Oslo mener Entra Eiendom må ta ansvar og pusse opp bygningen i Torgata 13, som i flere uker har vært okkupert.

Husokkupasjon i Torggata 13

Okkupantene som har oppholdt seg i bygningen i Torggata 13. Okkupantene ble kastet ut av politiet mandag.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie

Ifølge Entra Eiendom, ble okkupantene kastet ut av den verna bygningen fordi den er så falleferdig at det er farlig å oppholde seg der.

Kvartalet på Youngstorget har stått tomt siden 2002. Morten Stiege, avdelingsleder hos Byantikvaren, er frustrert over måten Entra Eiendom forvalter verneverdig eiendom på.

– Har ikke gjort jobben sin

– De har trenert bevaringsvedtaket, sånn som de råeste spekulantene ellers gjør det, for å få revet bygningen.

Han viser til at Entra Eiendom først forsøkte å få bygget revet, noe de fikk et nesten enstemmig nei for i bystyret den gang. Deretter har de drevet en prosess for å få rive ut innmaten i huset og reise nytt og større byggverk bak mønelinjen, noe som er i strid med bevaringsinteressene og reguleringsplanen, ifølge Stiege.

Han mener saken viser at Entra ikke har gjort jobben sin.

Det er en skandale.

Morten Stiege, avdelingsleder hos Byantikvaren.

– Det følger av reguleringsplanen at bygningene skal sikres og settes i stand igjen og som eier er det Entra som har det fulle ansvar for at det etterkommes, sier han.

Mer kritisk enn forventet

De siste ukene har okkupanter bodd i og brukt huset. Husokkupantene ble kastet ut av politiet mandag morgen. Stiege mener okkupasjonssaken har vist at Entra vurderer tilstanden til bygningen som enda mer kritisk enn forventet.

Les også: Husokkupanter kastes ut | Kastet røykgranater og glass mot politiet

– Vi hos byantikvaren opplever det som ganske tankevekkende at en aktør som Entra oppfører seg på denne måten, sier han.

Han mener det burde være unødvendig å bruke plan og bygningsloven på å få en statlig eier til å sette i stand sine egne verneverdige bygg.

– Gir inntrykk av forslumming

Bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet, Andreas Halse, er enig med byantikvaren og reagerer også på at bygget har stått tomt så lenge.

– Det er et verneverdig bygg som bystyret og byantikvaren har sagt skal vernes. Så lar man det stå og forfalle på denne måten. Dette bygget er et flott stykke arkitektur som bør tas vare på av en ansvarlig eier, sier Halse.

Det ser ganske trist ut.

Bystyrerepresentant for Ap, Andreas Halse

Han synes bygget gir et inntrykk av forslumming. Samtidig forteller han at flere av de andre gårdeierne på Youngstorget pusser opp og at det har skjedd mye positivt i området de siste fire-fem årene.

– Det er bare denne skampletten som står igjen, sier Halse.

– Husene har vært i statlig eie uten at det har vært gjort noe av det sikrings- og vedlikeholdsarbeidet som disse bygningene trenger. Entra som attpåtil er statlig eier har et åpenbart ansvar om å etterkomme reguleringsplanen som er vedtatt av bystyret som sier at disse bygningene skal bevares, sier han.

Husokkupanter i Torggata 13

Mandag formiddag ble bygget muret igjen etter at okkupantene som har holdt til i bygget ble kastet ut.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Har fått nei til riving

– Det virker som om de venter på at huset skal falle ned så de kan gjøre det de har lyst til, men det kommer de ikke til å få lov til, sier Halse.

Halse synes Entra bør ta ansvar og sørge for å pusse opp så bygget kan brukes og bli en fullverdig del av miljøet rundt Youngstorget.

– Det er for mange eksempler på tomme og verna bygårder som bare står og forfaller i Oslo, og som det er vedtatt at man skal ta vare på, sier Halse.

Avviser kritikken

Regiondirektør i Entra Eiendom, Jon Talberg, avviser kritikken fra byantikvaren og Arbeiderpartiet.

– Vi spekulerer ikke i noen ting. Det som er drivende for denne prosessen er sakstiden det tar å få behandlet de planene vi har. Byggene er i såpass dårlig forfatning at om man venter en måned eller to, eller et år eller to år til, vil ikke det ha så stor betydning, sier han.

Han vil ikke røpe mye fra planene de jobber med nå, men sier det vil bli vanskeligere å bevare hele bygningen, samtidig som de skal følge utviklingen i Oslo.

– Dette bygget har også før vår tid stått tomt. Det er slik byen i dette området er, det er en del bygg som er såpass gamle og bygget på en tid hvor man ikke hadde et langsiktig perspektiv, som gjør at noe av det ikke kan brukes om igjen, sier Talberg.