NRK Meny
Normal

Begjærer Murud konkurs

Oslo kommune begjærer den tidligere eiendomssjefen i Undervisningsbygg, Frank Murud, personlig konkurs.

Frank Muruds enebolig i Holmekollen
Foto: NRK

Den tidligere eiendomssjefen i Undervisningsbygg, som er siktet for grov utroskap, dokumentforfalskning og korrupsjon, er nå begjært personlig konkurs.

Nå håper kommunaldirektør Bjørn Røse, at et konkursbo kan skaffe tilbake pengeane som kommunen har tapt:

- Det blir oppgaven til bobestyrer å realisere verdiene til en høyest mulig pris, og deretter fordele verdiene mellom kreditorene, sier Røse til NRK Østlandssendingen.

Pengene kan være tapt

- Det er usikkert om får tilbake hver eneste krone, men vi har tro på at en stor del av det som er stjålet og svindlet fra kommunen skal vi klare å få tilbake. Vår ambisjon er selvsagt å få tilbake 100 prosent, sier Røse.

Oslo kommune har tidligere gått til anmeldelse av den avsatte eiendomssjefen og reist krav om tilbakebetaling av verdiene som er svindlet fra kommunen.

Undervisningsbygg har i samarbeid med Kommuneadvokaten, Kemnerkontoret og politiet kartlagt vedkommendes eiendeler. Siden pågripelsen i september er det tatt beslag i bolig, hytter, tomter, en leilighet, forretningsbygg, aksjer, bankkonti og andre eiendeler.

Større gjeld enn formue

Det er også gjennomført en kartlegging av den tidligere eiendomssjefens gjeld. Denne gjennomgangen viser at verdiene ikke er tilstrekkelige til å dekke kommunens krav og annen gjeld.

Ved en konkurs vil det oppnevnes en bobestyrer som har som oppgave å forvalte, realisere og fordele verdiene mellom Oslo kommune og øvrige kreditorer.

Det er forventet at straffesaken mot den tidligere eiendomssjefen kommer opp i løpet av våren.

Gode investeringer

Kapital hevdet tidligere i år at Frank Murud hadde gjort så gode investeringer at han kunne komme ut i pluss etter at han hadde betalt tilbake pengene han har svindlet fra kommunen.

Millionene den tidligere eiendomssjefen Frank Murud tappet fra kommunekassen, er i stor grad brukt på luksuseiendommer som har steget betydelig i verdi.

Selger Murud sine resterende eiendommer for det høyeste prisanslaget, har han ifølge Kapitals beregninger verdier for hele 125 millioner kroner.

Det betyr en "svindelnetto" på fem millioner fratrukket hans private gjeld på ni millioner pluss de forventede kravene fra Oslo kommune og Neas på tilsammen 104 millioner, men dette stemmer altså ikke med politiets beregninger.