NRK Meny
Normal

Barnevernet svikter i Eidsvoll

Nylig fikk Ullensaker bot for massive brudd på fristene i barnevernet. Situasjonen i nabokommunen Eidsvoll er minst like illle.

Bamse på stol

BRYTER BARNEVERNSLOVEN: Dersom det er mistanke om at barn utsettes for omsorgssvikt skal dette undersøkes snarest og senest innen tre måneder. Men Eidsvoll brøt denne fristen i over halvparten av sakene de undersøkte i fjor.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Tove Narud

Seksjonssjef hos Fylkesmannen, Tove Narud.

Foto: Fylkesmannen i Oslo og Akershus

For snart to uker siden ble det kjent at Ullensaker fikk en bot på 100.000 kroner for det Fylkesmannen mener er systematisk og gjennomgående brudd på barnevernloven. Boten er den høyeste Fylkesmannen kan gi.

– Alvorlig

Dersom det er mistanke om at barn utsettes for omsorgssvikt skal dette undersøkes snarest og senest innen tre måneder. Men Eidsvoll brøt denne fristen i over halvparten av sakene de undersøkte i fjor.

Det er alvorlig for barna som rammes, sier seksjonssjef Tove Narud hos Fylkesmannen.

– Hvis det kommer inn en bekymringsmelding til barnevernstjenesten om at noen har sett et barn som lever under forhold som kan skade barnet for resten av livet, er dette veldig alvorlig, sier Narud.

Derfor mener Narud det er viktig at barnevernstjenesten undersøker slike saker så fort som overhode mulig.

– Fire nye stillinger

Fungerende rådmann i Eidsvoll, Marte Hoel, sier at de har tatt grep.

– Nå har vi tatt tak i denne situasjonen. Politikerne har bevilget to stillinger, i tillegg har vi fått bekreftet fra Fylkesmannen at vi også har fått midler til to stillinger derifra. Så med en økning på fire stillinger, mener vi at dette skal bedres, sier Hoel.

Fylkesmannen krever nå å se en rask forbedring av behandlingstiden i barnevernet i Eidsvoll, og at de er på linje med de andre kommunene i Akershus fra og med september.