Oslo åpner erstatningsordning for barnevernsbarn

Barnevernsbarn fra Oslo som ikke tidligere har fått søke om erstatning etter overgrep, får nå en ny mulighet.

Bjørn Johan Lutro

EN GLEDENS DAG: Bjørn Johan Lutro får likevel lov til å søke om erstatning fra Oslo kommune for overgrep han ble utsatt for på barnehjem.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Jippi! Endelig kan rettferdigheten seire både for pappa og mange andre i hans situasjon. Han er jo ikke alene. Dette var en veldig gledelig overraskelse for oss, sier Anne-Mette Lutro.

Hun er datter til 82 år gamle Bjørn Johan Lutro et av av barnehjemsbarna som ikke fikk søkt om erstatning innenfor tidsfristen som kommunen satt.

Nesten hele barndommen tilbrakte han på barnehjem og opplevde fysiske avstraffelser og dårlig omsorg.

Han bodde på barnehjem i Nittedal og trodde han skulle søke erstatning der. Da Nittedal hadde behandlet saken, viste det seg at han skulle søkt i Oslo, men der var tidsfristen ute for å søke erstatning.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lutro

Bjørn Johan Lutro og datteren Anne-Mette Lutro har vunnet en seier. Han får nå søke om erstatning fra Oslo kommune for den dårlige behandlingen han ble utsatt for på barnehjem.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Endelig er han hørt og endelig vil det komme en unnskyldning fra Oslo kommune, fortsetter Anne-Mette Lutro.

Glad kommunen tar ansvar

Partiet Rødt i Oslo har vært sentralt i arbeidet for å få åpnet erstatningsordningen igjen.

Gruppeleder Bjørnar Moxnes er glad for at alle partier i bystyret nå er enige i denne saken.

– Jeg er veldig glad for at vi nå kan gi en uforbeholden unnskyldning og en oppreisning til de som har fått ødelagt barndommen sin og at Oslo kommune nå tar ansvaret for det. Det er på høy tid, sier Bjørnar Moxnes (R).

Opp til 100 personer

– Vi vet at det er flere ti-talls personer som har søkt om erstatning fra Oslo kommune etter at ordningen ble lukket. De har fått avslag fordi de har søkt for seint. Det kan være opp mot 100 personer som får mulighet til å søke om vederlag og en etterlengtet beklagelse fra Oslo kommune, fortsetter Bjørnar Moxnes.

Les også: 560 millioner til barnehjemsbarn

Unge barnevernsbarn får oppreisning

NRK fortalte historien om Bjørn Johan Lutro 22. april. Etter det har flere politikere ombestemt seg angående ordningen.

– Det var veldig lett å få med de andre opposisjonspartiene på at ordningen måtte åpnes igjen. Når opposisjonen stod samlet var det lett å få med byrådspartiene i neste omgang, sier Moxnes.

– Vil at alle får prøvd sin sak

Saken kommer til å bli fremmet for bystyret før sommeren og etter det kan folk begynne å søke erstatning.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) vil at alle skal få prøvd sin sak.

– Vi synes at den ordningen vi hadde fra 2006 til 2008 var veldig god. Den gjorde at det moralske ansvaret ble plassert hos kommunen og den gjorde at man fikk gitt en uforbeholden unnskyldning, sier byrådslederen.

I perioden etter 2008 har alle søkere blitt avvist med henvisning til at de har søkt for seint, men nå blir det endring.

– Det viste seg at det finns personer som av ulike årsaker ikke fikk prøvd sakene sine. Nå ønsker vi at også de skal få saken sin fram og få den samme behandlingen som de andre har fått, sier Røsland.

Han sier at kommunen ikke vet hvor mange det er snakk om.

– Men det er viktig for de det gjelder å få fortalt sin historie og prøvd sin sak, avslutter Røsland.

Han vokste opp på barnehjem hvor fysiske avstraffelser preget hverdagen. Andre som har bodd på samme sted, har fått hundre tusener i erstatning, men han får ingenting - fordi han søkte for sent.