Barn skriver til Breivik

Mange under 18 år sender brev til terrordømte Anders Behring Breivik. Ila fengsel sender nå bekymringsmelding til barnevernet.

Anders Behring Breivik retter på slipset

Terrordømte Anders Behring Breivik har fått tilsendt en rekke brev fra mindreårige.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Dette er taushetsbelagte opplysninger som jeg ikke kan kommentere, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid. Breiviks advokat, Tord Jordet, kjenner til at hans klient har fått mange brev fra barn og unge.

Ila fengsel har overlevert en rekke brev fra mindreårige etter at massemorderen Anders Behring Breivik fikk opphevet brevkontrollen, skriver Dagsavisen.

– Det kan dreie seg om alt fra barnetegninger til politisk engasjert ungdom. Antall brev eller alder på disse avsenderne vet jeg imidlertid ikke, sier han.

Varsler barnevernet

Ila-ledelsen bestemte seg for å varsle barnevernet når mindreårige skriver brev til ham. Barnevernet har så tatt affære og kontaktet foreldrene. Etter det har brevene latt vente på seg.

Les også: Har stanset 150 brev fra Breivik

Kjærlighetsbrev fra 16-åring

Et av brevene Breivik fikk utlevert i fengselet var en kjærlighetserklæring fra en 16 år gammel jente. Det er ikke det eneste kjærlighetsbrevet Breivik har fått lese fra gutter og jenter under myndighetsalder.

Breiviks advokat Jordet understreker at også barn og unge har ytringsfrihet, og at det ikke finnes noen hjemmel for å nekte å utlevere brev fra mindreårige.

Ifølge Dagsavisen mener Breivik selv at "støtteposten" utgjør 90 prosent av alle brev.

Les også: Breivik får frierbrev i fengselet

Ila fengsel beslaglegger brev der det konkret oppfordreres til kriminelle handlinger, eller dannelse av nettverk for gjennomføring av kriminalitet. Alle brev blir lest, kontrollert og om nødvendig sensurert.