Barn kan bli syke av ekle doer

Barn som ikke tør å gå på do på skolen kan få senskader. Ved flere skoler i Oslo er doene så ekle at barna ikke vil bruke dem. Det kan føre til alvorlige infeksjoner, sier Uroterapeut.

Skitten skoledo
Foto: Anne Storaunet / NRK

Kari Askestad som er uroterapeut og sykepleier på Ahus mener barn bør gå på toalettet 5 til 7 ganger i døgnet for å unngå senskader.

Infeksjoner og inkontinens

Sykepleier og uroterapeut, Kari Askestad viser til forskning fra mange land, blant annet England, Sverige og Kina. Hun er bekymret for de fysiske skadene barna får av å holde seg.

-Det største problemet at blæra blir overstrukket og at man ikke får tisset ut all urinen, resturin gir virkelig grobunn for urinveisinfeksjon, sier hun.

Video nsps_upload_2009_1_5_15_49_53_1499.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Askestad mener også tarmen kan bli ødelagt når barna holder seg. Barna risikerer forstoppelse som kan føre til alvorlige lidelser når de blir voksne.

Hun sier at barn som ikke går på do i løpet av dagen er mye mer utsatt for forstoppelse som kan føre til avføringsinkontinens når de blir voksne.

Tør ikke gå på do

Mange elever på skoler i Oslo synes doene er så ekle at de ikke orker å bruke dem. To gutter fra Hasle skole fortalte om tette og skitne doer i desember i fjor.

- Jeg bli veldig tissatrengt, det er ekkelt å ikke kunne gå på do, sa den ene gutten til NRK Østlandssendingen.

Hasle er ikke den eneste, mer enn 50 Osloskoler trenger akutt oppussing av blant annet doene.

SE HELE LISTEN HER OVER SKOLER SOM TRENGER AKUTT OPPUSSING

Hindrer sosial utvikling

- Mange av barna unnlater å være med på aktiviteter, for med full tarm så kan det fort være luft som skal ut, sier hun.

Askestad frykter at barn som vegrer seg fra å være med på skoleturer og andre sosiale aktiviteter i frykt for sjenerende lukt og mener dette er uheldig for den sosiale utviklingen for barn og unge.

Ikke alle får nye doer

Oslo kommune har satt av penger til å pusse opp doer og dusjer på ca 15 skoler i år. men det er langt i gjen til alle skolebarn får de sanitærforholdene de bør ha.

Ifølge Askestad er godt lys, hele vegger og dører, nok toalettpapir til enhver tid, varmt vann i vaskene og muligheter til å tørke seg på hendene etterpå er et mistekrav.

Les: Ekle doer

Hør: Elever tør ikke gå på do

Skoledo
Foto: Anne Storaunet / NRK