NRK Meny
Normal

Bare Venstre og SV vil stoppe USA

SV står sammen med Venstre i et siste forsøk på å stoppe USAs Huseby-ambassade.

Den amerikanske ambassaden
Foto: Arkitekttegning, Runar Kolnes

Oslo Ap har bøyd av for press fra partiledelsen.

I slutten av mai ble den årelange rettslige striden om USAs ambassadeplaner i Husebyskogen avsluttet.

Da falt høyesterettsdommen der bystyrevedtaket om å si ja til ambassade ble kjent gyldig.

Venstre gjør nå en siste krampetrekning for å stanse ambassadebyggingen.

Partiet foreslår at byutviklingskomitéen legger ned såkalt bygge- og deleforbud på eiendommen og at ambassadetomta reguleres tilbake til friområde.

40 mål

Bakgrunnen er opplysninger som kom fram under høyesterettsbehandlingen om at amerikanerne kunne ha greid seg med langt mindre enn 40 mål ambassadetomt.

Under bystyrebehandlingen i 2005 stemte Venstre, Arbeiderpartiet og SV mot Huseby-ambassaden, men utbrytere fra de tre partiene sikret likevel flertall for.

Nå gjør Arbeiderpartiet klart at de respekterer Høyesteretts dom og ikke er med på Venstres omkamp når bygge- og deleforbundet behandles onsdag.

På teppet hos Jens

Oslo Arbeiderparti prøvde selv å blåse i gang omkampen for ett år siden. Forsøket ble effektivt stoppet da partiets folk i hovedstaden ble kalt inn på teppet hos statsminister Jens Stoltenberg.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet avblåser omkampen

Venstres forslag om byggeforbud ble behandlet av styret i Oslo Arbeiderpartiet for kort tid siden, og partistyret ble enige om å bøye seg for presset fra partiledelsen også denne gang.

- Oslo Arbeiderparti mener fortsatt at Huseby ikke er riktig sted for en ny amerikansk ambassade. Men vi tar til etterretning at partiledelsen har en annen oppfatning, sier partisekretær i Oslo Ap, Rune Tokle.

Løftebrudd

Leder Margrethe Geelmuyden i Aksjon Vern Husebyskolen er skuffet.

- Jens Stoltenbergs parti lovet foran forrige stortingsvalg å verne Husebyskogen for evigheten. Dette løftet har de nå brutt, sier hun.

- Dessuten vedtok styret i Oslo Arbeiderparti selv å gå inn for bygge- og deleforbud for ett år siden. Ett av argumentene var at sikkerheten til naboene ikke er ivaretatt. Dette er et spørsmål som Høyesterett overhodet ikke har berørt, men også her går partiet vekk fra tidligere løfter, sier Geelmuyden.

Det er fortsatt uklart når byggingen av ambassaden kan komme i gang.

Hovedårsaken er uenighet mellom amerikanerne og Oslo kommunes plan- og bygningsetat om hvordan ambassadebygnigen skal se ut.

Støtte fra SV

At SV nå også vil støtte Venstres forslag om bygge- og deleforbud på eiendommen, kom etter det Østlandssendingen kjenner til overraskende på ledelsen i bystyregruppa.

Men selv med støtte fra SV, vil de sammen med Venstre være i mindretall, dermed endrer det ikke situasjonen.