Avslørt av DNA-spor

27-åringen som er siktet for en voldtekt og et voldtekts- og drapsforsøk i Oslo nyttårsaften, har lagt igjen DNA-spor på begge ofrene.

Fantomtegning av den etterlyste
Foto: Politiet

Natt til nyttårsaften ble to kvinner overfalt på Grønland. Den første ble forsøkt voldtatt, men klarte å komme seg unna. Da gjerningsmannen fant et nytt offer, klarte han å fullbyrde voldtekten.

I slutten av januar ble en 27 år gammel mann pågrepet og siktet for voldtekten i Motzfeldts gate.

Politiet sa da at de trodde pågripelsen kunne være et gjennombrudd i flere uoppklarte voldtektssaker.

DNA på begge ofrene

Nå viser analyser at 27-åringens DNA er funnet på begge de to kvinnene.

- Det ble funnet DNA i sæd hos kvinnen som ble voldtatt i Motzfeldts gate, og det ble også funnet rester av DNA på halsen til en kvinne som ble tatt kvelertak på, nemlig hun som etter påtalemyndighetens syn ble forsøkt drept og voldtatt i Schweigaards gate, sier politiadvokat Sjak Haaheim.

DNA-bevisene gjør at politiet har en god sak, forteller Haaheim.

- Det er ganske spesielt at man klarer å finne rester av en persons hud på offeret for en alvorlig straffbar handling. Heldigvis ble det sikret veldig raskt på Legevakta, og analysen har ført oss til siktede i saken, sier han.

- Uten DNA hadde vi ikke hatt noen mistenkte i en sak som gjelder svært grove forbrytelser, nemlig voldtekt, drapsforsøk og voldtektsforsøk, sier Haaheim.

Alvorlige forbrytelser

Mannen er siktet for grove overfall. Natt til nyttårsaften skal han ha fulgt etter en 22 år gamle kvinne og overfalt henne da hun skulle låse seg inn i bakgården i Motzfeldts gate. Der ble voldtekten fullbyrdet.

En time tidligere samme natt ble en annen kvinne forsøkt voldtatt i Schweigaards gate. Overfallsmannen tok kvelertak på kvinnen, men hun klarte å komme seg unna.

27-åringen ble varetektsfengslet for fire nye uker i dag, men nekter fortsatt for å stå bak overgrepene.

- Han ble i dag konfrontert med påtalemyndighetens DNA-beviser, men han nekter fortsatt straffskyld etter siktelsen, sier Haaheim.

Den siktede blir nå sjekket opp mot de andre voldtektssakene i Oslo etter nyttår.

- Rutinemessig sjekker vi han opp mot andre uoppklarte saker, men så langt har vi ikke funnet noen forbindelse.