Åtte gardister fikk hjernerystelse under trening

Da kongens gardister i helga skulle øve på militær nærkamp gikk det vel hardt for seg. Åtte av dem endte på sykestua med lett hjernerystelse etter slag mot hodet.

Nærbilder av soldater som trener på militær nærkamp,soldater som slåss. Nærbilde av soldat som klargjør seg for kamp.

NÆRKAMP: Videoen viser soldater i Garden som øver på militær nærkamp. Det var slik trening de drev med dag flere ble skadet i helgen.

– Instruktøren var litt ivrig, overvurderte gardistenes ferdighetsnivå og gikk for fort fram, forteller presse- og informasjonsoffiser i Garden, Marthe Brendefur.

Militær nærkamp stod på programmet i Huseby leir i Oslo i helga. Gardistene skulle øve på hvordan man beveger seg i nærkamp og på å ta imot slag og spark fra hverandre. Etter øvelsen følte flere av soldatene seg dårlige. Åtte av 30 endte på sykestua og fikk påvist lett hjernerystelse og ble lagt til observasjon i 12 timer.

Det var VG som først skrev om saken.

– Det er ikke slik man skal drive trening i garden. Det er svært sjelden vi ser slikt, det skulle selvsagt vært aldri, sier Brendefur til NRK.

Kongen og garden

PÅ JOBB FOR KONGEN: Hans Majestet Kongens Garde er i beredskap for kongehuset. Arkivfoto.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

Ikke lenger hovedinstruktør

Marthe Brendefur

Marthe Brendefur sier de etterforsker saken internt for å se på hva som skjedde da de åtte ble skadet.

Foto: Forvaret

Det er foreløpig ikke klart hvilke konsekvenser hendelsen får for instruktøren. Først må de få kartlagt nøyaktig hva som har skjedd. Det er satt i gang etterforskning i bataljonen.

– Vedkommende er ikke lenger hovedinstruktør i nærkamp. Instruktøren legger seg helt flat, sier Brendefur.

De åtte gardistene er nå tilbake i tjeneste, men slipper krevende fysisk aktivitet de neste dagene. Ifølge legen skal ingen av dem få senskader etter kamptreningen.