NRK Meny
Normal

Asker kommune

Politisk sett er Asker blå - men de siste fire årene har blåfargen fått et grønt skjær.

Skaugum på 17. mai

Velkjent syn i Asker: Kronprins-familien hilser barnetoget på 17. mai.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Asker er fylkets neststørste kommune målt i folketall, men selv om kommunen vest for Oslo er tettbefolket er den stolt av det landlige preget.

Hør reportasje om Sjelen til Asker

Offisiell hjemmeside for Asker kommune

Politisk situasjon

Etter valget i 2003 brøt Høyre med tidligere samarbeidspartner Fremskrittspartiet, men beholdt partnerskapet med Kristelig folkeparti og inviterte Venstre, Pensjonistpartiet og bygdelista Askers Grønne Venner (AGV) inn i varmen. Venstres Ingvild Tautra Vevatne ble valgt til varaordfører.

Morten Strand (H) som har vært ordfører siden 1995, trer tilbake og overlater topplassen til nåværende gruppeleder Lene Conradi.

Hun vil ikke avsløre hvilke partier hun foretrekker som samarbeidspartnere dersom Høyre innkasserer nok en valgseier i Asker.

Forholdet mellom H og Frp frøs til is under striden om bygging av nytt kulturhus i forrige kommunestyreperiode.

Aktuelle saker

Asker utpeker seg som miljø-kommune. Kommunen har innført kjøp av klimakvoter for klimagassutslipp fra egne biler, og ble i 2007 sertifisert som landets tredje Fairtrade-kommue.

Fylkesordfører i Akershus, Hildur Horn Øien (KrF)

Fylkesordfører i Akershus, Hildur Horn Øien (KrF)

Foto: Gunnar Lier / Gunnar Lier

Asker kommune troner også på norgestoppen i energisparing. På nittitallet var Asker utstillingsvindu for moderne høyrepolitikk. Var først ut i landet med å konkurranseutsette sykehjem.

Har ikke konkurranseutsatt flere sykehjem siden, men vedtok i 2007 mot Ap og SVs stemmer og legge driften av Risenga ut på nytt anbud.

Annet

Sp har ikke vært representert i kommunestyret. Bygdelista kjemper for å bevare Askers grønne preg som er under sterkt press.

Avtroppende fylkesordfører Hildur Horn-Øien stiller på toppen av Krf-lista i hjemkommunen.

Tidligere valgresultater i Asker kommune