Hopp til innhold

Ås skal bli ordentlig by

Ås er pekt ut som en av seks regionale byer i Akershus i fremtiden. Tanken er å skape en skikkelig universitetsby.

Ås-ordfører Johan Alnes

Ås-ordfører Johan Alnes ser for seg Ås som en skikkelig universitetsby

Foto: Olav Juven / NRK

Sandvika, Asker, Lillestrøm, Jessheim og Ski er de fem andre regionale byene i den store planen for hvor folk skal bo og jobbe i Oslo og Akershus i fremtiden.

Av de seks stedene er det nok Ås som minner minst om by i dag, selv om kinoen holder stand og det har poppet opp flere fire og fem etasjers blokker i sentrum av tettstedet i Follo de siste årene.

Mange av de nye butikklokalene på gateplan står imidlertid tomme, og det er knapt et menneske å se når vi møter ordføreren gjennom 23 år i en feriestille hovedgate.

– I øyeblikket er det ikke så mye som minner om en by her, erkjenner Johan Alnes (Ap).

– Men jeg tror det må komme. Jeg tror det er riktig utvikling at Ås får bystatus på sikt, sier Alnes.

Vil ha mer urbant byliv

Kate-Heidi Bjørge-Nilsen

Kate-Heidi Bjørge-Nilsen ønsker seg et bredere utvalg av butikker i Ås.

Foto: Olav Juven / NRK

Et kvartal unna hovedgata ligger Ås stasjon og kaféen som er det nærmeste man kommer urbant byliv i tettstedet en formiddag i fellesferien. Det vil kafégjestene vi møter ha mer av.

– Da vil det bli mer sosialt her, mer hyggelig og lettere å ha samvær ute med folk du blir kjent med, sier Kate-Heidi Bjørge-Nilsen.

Hun savner flere butikker, klesbutikker for folk i alle aldre og hobbybutikker, og er ikke redd for at Ås skal miste det grønne, landlige preget.

– Det finner vi få hundre meter utenfor sentrum, sier Kate-Heidi.

Joppe Moen har valgt å nyte formiddagskaffen og en god bok på stasjonskaféen. Også han hilser tanken på mer by velkommen.

Joppe Moen

Joppe Moen vil ha Ås ut av bakevja.

Foto: Olav Juven

– Bortsett fra at Ås har vært en eneste stor anleggsplass, syns jeg det som har skjedd de siste åra er kult.

– Jeg er veldig positiv til mer bypreg. Det røsker opp i gamle Ås-tradisjoner som har gjort stedet til en bakevje i årevis, sier han.

Joppe Moen er ikke redd for å bygge flere etasjer enn i dag, noe som alltid er et stridstema når steder skal urbaniseres.

– Løsningen er å gå i høyden for å bevare mest mulig av for eksempel dyrka mark, sier han.

350.000 flere innbyggere

Det er det som på fagspråket heter «fortetting rundt kollektivknutepunkter». Idéen om at folk må bo høyere og tettere gjennomsyrer arbeidet med «Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus», som skal peke ut hvor folk skal bo og arbeide når folketallet ventes å øke med 350.000 fram til 2030.

Oslo kommune, Akershus fylkeskommune og kommunene i Akershus har jobbet med planen i flere år, etter at staten i sin tid tok initiativet til en sterkere styring av utviklingen i Oslo-området.

I et høringsforslag som skal behandles politisk til høsten har Ås fått status som regional by først og fremst på grunn av nærheten til universitetsmiljøet.

Vil gi studentene et tilbud

– Vi har allerede Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og Veterinærhøyskolen flytter inn om noen år. Der er det under full utbygging og utvikling, og vi må legge til rette for en infrastruktur som gjør at de vil lykkes som studiested, sier ordfører Alnes.

– Da tenker jeg på sentrumsfunksjoner som studentene søker utenfor universitet, opplevelsesområder og et handlesentrum som gjør at de finner det de trenger i Ås uten å måtte reise til nabokommuner.

Ser du for deg Ås som en skikkelig universitetsby?

– Ja, svarer Johan Alnes kontant.