NRK Meny
Normal

Arkitektur i vill natur

Nå kan du få med deg perlene langs norske turistveier på bare en liten time.

Stegastein
Foto: Vegar Moen/Turistvegprosjektet

På en stor modell av norgeskartet kan du kjøre Norge på langs i en gammel klassiker.

Ikke bare storbyene reiser signalbygg for å tiltrekke seg turister. Grensesprengende arkitektur bygges også i distriktene.

Og på  utstillingen, "Omveg. Arkitektur og design langs 18 nasjonale turistvegar", som åpner i dag kan du oppleve noen av de arkitektoniske perlene langs norske turistveier.

Visste du at det fantes utsiktsplattformer, rasteplasser, serviceanlegg og stoppesteder laget med designeres blikk langs våre veier?

På utstillingen finnes en stor modell av norgeskartet, der kan du kjøre rundt i  fjernstyrte biler utstyrt med filmkameraer.

Grunnfør
Foto: Steinar Skaar/Turistbegprosjektet

  

Ettersom de fjernstyrte bilene stopper på rasteplassene eller utsiktspunketer vises filmer fra det konkrete stedet på storskjerm for besøkende.

Med svenske briller på norske veier

Et svensk filmteam har oppsøkt ulike turistvegprosjekter, filmet arkitekturen, naturen og intervjuet besøkende.

"Omveg. Arkitektur og design langs 18 Nasjonale turistvegar" er et utstillingssamarbeid mellom Turistvegprosjektet i Statens Vegvesen og Norsk Form.

Turistvegprosjektet og Norsk Form fant frem til to svenske kunstnere som har sett på Turistvegprosjektet med nye, friske øyne gjennom en kunstnerisk installasjon.

De to svenske kunstnerene er Barbro Westling og Peter Johansson. 

På utstillingen av Norsk Form som åpner torsdag 5. oktober klokken 17.00 kan du rett og slett oppleve norsk natur og arkitektur midt i byen på en liten time.

Norsk Form stiller ut i lokaler i Hausmannsgate 16 i Oslo.