Østfoldbanen åpner tidligst torsdag morgen

Det er fortsatt uklart hvor lang tid det vil ta å sikre siloene og fjerne kornet som sperrer Østfoldbanen. NSB sliter med å skaffe nok busser til å frakte passasjerer i ettermiddagsrushet.

Kornsilo sprakk i Vestby

USIKKERT: Fagfolk vurderer sikkerheten på stedet før opprydningsarbeidet kan starte.

Foto: Erik Engen / NRK

Det er satt opp laserutstyr for å måle bevegelse i kornsiloen og det er satt opp nødtømming på en av siloene for å lette på trykket. Foreløpig er det ikke trygt nok til å fjerne kornet som stenger Østfoldbanen.

Ved 07.30-tiden revnet og kollapset en av kornsiloene ved Vestby mølle og kornsilo. 600 tonn mathvete fosset ut.

Mye av kornet traff jernbanelinjene som går like forbi veggen til kornsiloene, og Jernbaneverket stengte Østfoldbanen mellom Moss og Ås i begge retninger. Dermed må passasjerer på strekningen kjøre buss for tog, men NSB sliter med å skaffe nok busser.

Oppfordrer folk til å reise tidligere eller senere hjem

– Vi fortsetter å kjøre busspendel som vi har gjort tidligere i dag. Men vi ser at det er vanskelig å få tak i nok busser på så kort varsel for å dekke ettermiddagsrushet, sier pressetalsmann i NSB, Erik Lødding.

– Derfor oppfordrer vi passasjerer om å reise hjem litt tidligere eller litt senere i dag hvis de har mulighet til det, slik at vi får spredd antall passasjerer utover ettermiddagen.

Han forteller at de har fått inn rundt halvparten av bussene de trenger.

– Vi er avhengig av at lokale busselskap har tilgjengelige busser, og det er det ikke gitt at de har på så kort varsel. Mane er oppfatt med andre oppdrag som for eksempel skolekjøring.

Tar tid å sikre

– Det kan være fare i området fremdeles, sier innsatsleder i Follo politidistrikt, Paal Bjelland ved 11-tiden.

– Det er ikke sikkert nok til å starte opprydningsarbeid ennå.

Kl 12.30 melder politiet at sikringsarbeidet fortsatt ikke er avsluttet ved kornsiloene. Dermed er heller ikke opprydningsarbeidet kommet i gang ennå. Ifølge politiet er det usikkert hvor lang tid det vil ta.

Klokken 12.12 meldte Jernbaneverket på Twitter at Østfoldbanen ikke vil åpnes igjen i dag.

Laster Twitter-innhold

– Vi har fått beskjed av politiet at sporet tidligst vil være ferdig ryddet slik at vi kan åpne i morgen tidlig, sier pressevakt i Jernbaneverket Ragnhild Aagesen.

Har startet nødtømming av tank

Jernbanelinjen er ikke skadet og utstyr er på plass slik at det kan ryddes raskt når det vurderes som trygt nok.

I tillegg til siloen som kollapset har det vært lekkasje i alle de tre andre siloene.

– Vi har fått stoppet lekkasjen fra to av siloene. I én har vi startet nødtømming på motsatt side for å stabilisere tanken. Rydding kan starte først når det er stabilt, sier Bjelland.

Laster kart, vennligst vent...