Åpner nytt regnbuefarget seniortilbud

For første gang i Norge får eldre lesbiske, homofile og transpersoner et eget dagtilbud, spesielt for dem.

Aasmund Robert Vik, Omsorg+

GLEDER SEG: Aasmund Robert Vik er klar for åpningen som skal skje her på Kampen Omsorg+ torsdag denne uken.

Foto: Sara Aghili Taslimi / NRK

– Jeg fikk en telefon fra en dame på 85 år som jublet over hvor bra dette var. Det viser at det har noe for seg, sier Aasmund Robert Vik, primus motor for seniorarbeidet i FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, avdeling Oslo og Akershus (FRI OA).

Seniortilbudet vil blant annet inneholde temadager, kake, pianospilling og underholdning. Ikke minst vil det være et møtested for eldre lesbiske og homofile hvor de fritt kan være seg selv.

Regnbuedager vil skje seks ganger denne høsten hos Kampen Omsorg+. FRI OA har sammen med Kirkens Bymisjon klart å få dette på plass. Det var Gaysir som omtalte saken først.

Vik forteller at det er viktig å ha en møteplass hvor eldre lesbiske og homofile kan være seg selv. Han sier det er mange som velger å trekke seg inn i skapet igjen i møte med omsorgsapparatet i frykt for ikke å bli akseptert.

Frykter ensomhet

– Det føles veldig godt. Vi har snakket om dette i mange år og endelig er vi her, sier Hans Heen Sikkeland, leder for FRI OA.

Hans Heen Sikkeland FRI OA

Hans Heen Sikkeland, leder i FRI OA har jobbet med LHBT-seniorer siden 2006.

Foto: sara Aghili Taslimi / NRK

Sikkeland sier han får mange tilbakemeldinger fra seniorer om deres tanker om alderdommen, deres redsel for egen helse, ensomhet, sosialliv og om hvordan de skal bli tatt imot i møte med eldreomsorgen når man blir pleietrengende.

– Eldre har kanskje ikke energi til å stå på barrikaden som man ofte må som åpen homofil. Å måtte ta den kampen igjen, ved å stå til forsvar for den man er ovenfor en majoritet, er slitsomt.

– Viktig å føle fellesskap

Bjørn Lescher-Nuland, Avdelingsdirektør i Likestillingsavdelingen i Bufdir, synes dette er et viktig og nødvendig tiltak.

– Lesbiske og homofile eldre vokste opp i et Norge hvor homofili var både kriminelt og en sykdomsdiagnose. I dag har vi en generasjon åpne lesbiske og homofile på vei inn i alderdommen, sier Lescher-Nuland.

Bjørn Lescher-Nuland, Bufdir

Bjørn Lescher-Nuland, Avdelingsdirektør i Likestillingsavdelingen i Bufdir, mener det er viktig med møteplasser for homofile eldre.

Foto: Stig Marlon Weston / Bufdir

Lescher-Nuland sier videre at norske holdningsundersøkelser viser at det er blant eldre holdningene er mest negative til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

– Derfor at det er viktig med møteplasser som er trygge og der man kan møte andre man føler et fellesskap med.

Aasmund Robert Vik vant Frivillighetsprisen i 2015, med en premie på 50.000 kroner, for sitt 48 år lange frivillige arbeid for homofiles rettigheter. Disse pengene puttet han rett inn i dette prosjektet.

– Jeg nærmer meg sakte, men sikkert selv denne aldersgruppen, så det var en selvfølge at pengene skulle brukes på det, sier Vik mens han ler.