NRK Meny
Normal

Ap: – Høyre skremmer korps med eiendomsskatt

Høyre skremmer Oslos musikkorps med at de må betale eiendomsskatt hvis Arbeiderpartiet overtar makten, nærmere bestemt skatt på næringseiendom. – Uredelig skremselspropaganda, sier Arbeiderpartiet.

Et skolekorps spiller på nasjonaldagen

Arbeiderpartiet mener Oslo Høyre driver med uredelig skremselspropaganda når de hevder at Oslos musikkorps må betale eiendomsskatt hvis Arbeiderpartiet overtar makten. Illustrasjonsfoto.

Foto: Keilen, Berit / NTB scanpix

Valglogo

De siste dagene har tusenvis av brev dumpet ned i postkassene ikke bare hos byens bedrifter, men også korps, idrettslag og andre frivillige foreninger.

Et av brevene havnet hos lederen for Bøler og Nøklevann musikkorps.

– I overskriften står det at vår bedrift kan bli rammet av skatt på næringseiendom i Oslo. Så vidt jeg veit så er det ingen korps eller idrettslag i Oslo som eier noen næringseiendom, sier Frode Jacobsen som også står på fjerdeplass på bystyrelista til Arbeiderpartiet.

Hevder korps må betale eiendomsskatt

Her er brevet fra Oslo Høyre har dumpet ned i tusenvis av postkasser i Oslo. Ikke bare hos byens bedrifter, men også korps, idrettslag og andre frivillige foreninger

Foto: Frode Jacobsen

– Skremselspropaganda

Korpslederen og arbeiderpartipolitikeren mener dette føyer seg inn i rekken av skremselspropaganda som Høyre har drevet med gjennom valgkampen.

– Jeg synes det er uredelig å skremme korps, idrettslag og foreninger med eiendomsskatt, sier Jacobsen.

Skulle et idrettslag eller en annen ideell organisasjon være eiendomsbesitter, vil de få fritak etter modell fra Bergen.

– Det er ingen grunn til at de skal sove dårlig om natta. Jeg veit at idrettslag og korps sliter med å skaffe penger fra dugnader og kontingenter. Høyre burde heller skrevet et brev om hvordan de vil gjøre det enklere å drive med frivillig arbeid i Oslo, sier Frode Jacobsen.

– Alle vil bli rammet

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland avviser likevel av Høyre driver en uredelig eiendomsskattkampanje.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Brevet som truer med at din bedrift kan rammes av skatt på næringseiendom er underskrevet av ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland. Røsland sier at alle virksomheter som har såkalt organisasjonsnummer har fått det.

– Alle adresser i Oslo som er registrert i Brønnøysund får et brev fra oss om at det på næringseiendom vil bli eiendomsskatt hvis de røde vinner, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

– Alle som driver en virksomhet og som er avhengig av å leie lokaler vil over tid bli rammet av eiendomsskatt. Dette med mindre du leier lokaler fra et sted som er fritatt fra eiendomsskatt, og det er det noen få som vil kunne gjøre. Det mener vi det er viktig og legitimt å fortelle om før valget, sier Røsland.

- Ikke uredelig

Altså: Leier du hos en bedrift som må betale skatt på næringseiendom, kan du bli rammet av skatten i form av høyere husleie, mener Høyre.

Stian Berger Røsland innrømmer riktignok at dette ikke vil gjelde musikkorps så lenge de leier lokaler på skoler, og skoler er fritatt. Han avviser likevel av Høyre driver en uredelig eiendomsskattkampanje.

– Jeg er uenig om at det å ha en debatt om et forslag som venstresiden har kommet med om å innføre eiendomsskatt er uredelig. Det er en viktig sak som vil berøre mange familier, husholdninger, bedrifter og virksomheter i Oslo.

Det må det være full adgang til å belyse før et valg, sier Røsland.