Normal

Ap vil lære alle fjerdeklassinger å lage dataprogram

Ap vil gi alle 4.-klassinger i Oslo gratis datatimer, slik at elevene kan lage dataprogrammer selv. Partiet lover å innføre dette allerede til neste år, dersom de vinner valget.

Jonas Gahr Stære og Idun Torbo

Ap-leder, Jonas Gahr Støre, er imponert over datakunnskapen til Idun Torbo (12). Nå vil Ap at barn skal bli enda flinkere på PC.

Arbeiderpartiet mener barna må bli enda flinkere til å skape programmer selv. Dermed vil de innføre gratis opplæring i dataprogrammeringer for alle fjerdeklassinger i Aktivitetsskolen (AKS) i Oslo.

– I skolen lærer barna og bygge klosser, slik at de kan bygge hus, men de må også lære å bygge dataprogram. Slik at de fult ut kan mestre teknologien, som er fremtiden vår, sier Jonas Gahr Støre, leder, Arbeiderpartiet.

Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen

Barna i Oslo-skolen må få lære å lage dataprogram selv mener Aps leder Jonas Gahr Støre (tv) og Raymond Johansen, byrådslederkandidat i Oslo.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

Samme med partiets byrådslederkandidat, Raymond Johansen, presenterte han onsdag den nye datakurset, som vil koste om lag fire millioner kroner over fire år.

– Vi begynner med å gi dette, som et tilbud i AKS i Oslo fra 2016. Barna skal lære koding av datamaskiner, som betyr at de ikke bare behersker teknologien, men faktisk å skape den selv, sier Johansen.

Synes det er vanskelig

Søskenparet Sarah og Oscar Kleven var onsdag med på kodekurs samme med Ap-ledelsen.

– Det er kjempegøy med data, men ganske vanskelig å drive koding. Tror det blir gøy å lære mer, så jeg kan lage et program selv, sier Sarah (12).

Sarah og Oscar Kleven

Søskenparet, Sarah og Oscar Kleven, synes det er gøy å lære mer om data.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

Lillebroren på ni år synes det er gøyeste å spille spill.

– Jeg liker godt å spille Minecraft, og vil like å kunne gjøre mer selv., sier Oscar.

  • Ta NRKS valgomat HER

– Lite fra Ap

Høyres skolebyråd synes ideen om å lære programmering i skole fra 4.klasse er fin, men synes det sier lite om hva Ap egentlig vil med Oslo-skolen.

– Det har vært en stor debatt om hva Ap vil med Oslo-skolen, visst dette er svaret, at de vil ha en time programmering en gang i uken på AKS, så er det ikke så mye om hva Ap har slags ambisjoner med skolene i hovedstaden, sier Kristin Vinje, konstituert byråd for kunnskap og utdanning i Oslo.