NRK Meny
Normal

Oslo Ap vurderer å droppe ordførerkandidat

Oslo Arbeiderparti diskuterer om de skal droppe ordførerkandidat og heller satse alt på Raymond Johansen som byrådsleder.

Raymond Johansen

SAMLE KREFTER: Sentrale krefter i Oslo Ap bekrefter at stemningen i partiet går i retning av å droppe ordførerkandidat. Den nylanserte byrådslederkandidaten, Raymond Johansen, skal ha tatt til orde for at partiet denne gang må samle alle krefter om å vinne den politiske makten i byen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

På et møte i nominasjonskomiteen til Oslo Ap mandag skal den nylanserte byrådslederkandidaten Raymond Johansen ha argumentert for at partiet denne gangen bør samle alle krefter rundt å vinne den politiske makten i byen, skriver Dagens Næringsliv.

Raymond Johansen, som har vært partisekretær i Arbeiderpartiet siden 2009, skal nå ha tatt til orde for at partiet ikke bør lete etter en som kan matche Høyre-ordfører Fabians Stangs popularitet som gallionsfigur.

Sentrale kilder i Oslo Ap bekrefter til avisen at det pågår en stor debatt om temaet i partiet, og at stemningen går i retning av å droppe ordførerkandidat

– På tide med skifte

Før helgen ble det kjent at Raymond Johansen forlater toppjobben på Youngstorget og utfordrer Stian Berger Røsland om byrådslederjobben i Oslo. Da skrev Johansen blant annet dette på sin Facebook-side:

«Oslo er byen jeg har vokst opp i. Oslo er byen mine barn har vokst opp i. Oslo er byen min. Jeg er stolt over at Oslo vokser raskere enn noen andre byer i Europa. Jeg er stolt over at stadig flere velger å leve sine liv her. Den utviklingen vil jeg være med på å planlegge for. Det er tid for et skifte. 18 år med borgerlig styre er nok.»

Ingen god nok kandidat

Noe av årsaken til at Ap dropper ordførerkandidat skal være at partiet ikke har greid å finne en kandidat som er god nok. Før sommeren meldte NRK at Geir Lippestad var ønsket som ordførerkandidat for Ap, men tirsdag skrev VG at den profilerte advokaten har sagt nei til å stille.

Leder i Oslo Ap, Jan Bøhler vil ha en «statsminister» for byen.

– Vi konsentrerer oss om å vinne byrådsmakten. Da Oslo hadde sterke byrådsledere, som Erling Lae og Rune Gerhardsen, var det ingen som tenkte på hvem som var ordfører. Nå er det snudd på hodet, byrådslederen opptrer som en anonym rådmann mens ordføreren er en synlig kar som rusler rundt og har det gøy. Men ingen store saker avgjøres på Fabian Stangs kontor, sier Bøhler til Dagens Næringsliv.

Aldri spurt

Etter det avisen kjenner til ble nåværende varaordfører og gruppeleder i Oslo Ap, Libe Rieber-Mohn, aldri spurt om å stille som ordførerkandidat.

Få timer etter at Johansen kunngjorde sitt kandidatur som byrådsleder forrige uke, opplyste Rieber-Mohn om at hun ikke tar gjenvalg. Hun ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.