Hopp til innhold

Antall teltleire øker ved Sognsvann

Ifølge Statsbygg kan det ligge mellom 10 og 15 teltleire ved Sognsvann i Nordmarka. Nå vil de og Oslo kommune fjerne alle sammen.

Statsbygg går til retten for fjerne teltleirene satt opp av romfolk ved Sognsvann i Oslo fjernet, slik de gjorde i fjor.

Hege Njaa Rygh

Hege Njaa Rygh, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

At det nå ikke dreier seg om én leir som tidligere kjent, men opp mot 15 ulike leire endrer ingenting fra Statsbyggs side.

– For oss betyr dette at vi søker om å få fraflytting fra hele vårt område, det vil si det gårds- og bruksnummeret som vi har ansvar for. Hvorvidt det er ulike leire og hvor mange de er betyr egentlig ingenting, det er dette området vi vil ha fraflyttet, sier Hege Njaa Rygh, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Utenom Statsbygg er kommunen og Løvenskiold de største eierne i Nordmarka.

Nå går også Oslo kommune til utkastelsessak for å fjerne en teltleir som står på kommunens grunn, skriver Dagsavisen.

Kart over Statsbygg

Statsbyggs område (markert i gult) strekker seg over 36 000 dekar. Det er dette området Statsbygg vil rydde for teltleire.

Foto: Statens kartverk

– Siden både stat og kommune er opptatt av at romfolket skal bort fra området er det en god ting at de går rettens vei slik at vi får saken grundig belyst og behandlet, sier Schjatvet til Dagsavisen, sier advokat Cecilie Schjatvet i advokatfirmaet Hestenes og Dramer & Co representerer romfolket etter en forespørsel fra Folk er Folk.

Hun sier hun først vil sette seg grundig inn i begjæringene som er varslet før hun vurderer hvordan vi går videre med saken.

Antallet øker

Teltleiren som ble opprettet i fjor ble fjernet med Oslo byfogds velsignelse sent på året, men nå har altså romfolk på nytt begynt å reise telt ved Sognsvann.

Antallet leire har vokst og det kan nå dreie seg om opp mot 15 leire som ligger spredt i Nordmarka i nærheten av Sognsvann.

– Vi vet at antallet leire vokser. Det er ikke lenge siden vi hadde én leir å forholde oss til, men vi vet at det nå har kommet mange flere. Vi tipper det er mellom ti og 15 leire, sier Rygh.

Saken fortsetter under videoen

Ifølge Statsbygg kan det ligge mellom 10 og 15 teltleire ved Sognsvann i Nordmarka. Nå vil de og Oslo kommune fjerne alle sammen.

– Har ingen gode alternativer

Knut Haugsvær i Frelsesarmeen jobber med tilbud til fattige tilreisende. Han forteller at Frelsesarmeen ikke har et overnattingstilbud til denne gruppen i sommerhalvåret.

På en måte er det riktig å følge loven, samtidig er det vanskelig fordi dette er mennesker som trenger hjelp.

Knut Haugsvær, Frelsesarmeen

– Vi ser at disse menneskene trenger et sted å være om natten og da slår de seg til forskjellige steder. Det er klart at det å sove ute i skogen ikke er god løsning. Det er mange som er der og det er ikke tilrettelagt i fohold til å kunne gå på toalett og vaske seg der. Det er ikke bra forhold de lever under der oppe.

Knut Haugsvær

Knut Haugsvær i Frelsesarmeen.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Haugsvær sier at det er få alternativer for denne gruppen fordi de har begrenset økonomi og vil bruke minst mulig på å overnatte.

– Alternativene de har er å sove i bilene sine, sove i byen, å ta inn på en campingplass eller leie en seng eller et rom i en leilighet.

Les også: Blir forbudt å sove under bruer
Les også: Politiet kastet ut rom-folk

– Loven gjelder for alle

Frelsesarmeen har ikke oversikt over hvor mange romfolk som har slått leir i Nordmarka, men antar at det per dags dato er rundt 400 tilreisende i Oslo som ikke har et sted å bo og at dette tallet vil øke til 500 i løpet av sommeren.

– Situasjonen er ikke veldig annerledes sammenliknet med i fjor.

At Statsbygg nå vil fjerne leirene synes Haugsvær er en vanskelig problemstilling.

– Jeg tenker at loven gjelder for alle. Er det ikke lov å telte, så er det ikke lov å telte, men hvilke muligheter har disse menneskene? På en måte er det riktig å følge loven, samtidig er det vanskelig, fordi dette er mennesker som trenger hjelp.

Les også: Presteprotest uinteressant for politiet
Les også: Hvorfor ikke sette romfolk i arbeid?