Anklager byrådet for Harry Hole-hykleri

Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen mener det er hyklersk at Oslo kaster seg inn i kampen om filmatiseringen av Harry Hole- boka "Snømannen", fordi kommunen har en elendig filmpolitikk.

Kritiserer Oslos filmsatsing

Ulrik Imtiaz Rolfsen bruker sterke ord når han beskriver Oslos filmpolitikk. Elendig, uprofesjonell og ambisjonsløs er noen av dem.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

– Hyklersk er et dekkende ord. De vifter nå med sjekkheftet litt useriøst uten å ha noen infrastruktur. De har visst om Snømannen i et år, men har ikke gjort noen ting før pressen nå begynner å snakke om det.

En filmbransje i ruiner

Han anklager byrådet i Oslo for å ha lagt filmpolitikken i ruiner.

– Som eneste fylke i Norge har vi hverken regionalt filmsenter eller filmfond. Filmsenteret tar seg av rekruttering mens filmfondet tar seg av toppfinansieringen. Dermed mangler grunnlaget for å ta vare på denne type produksjoner i Oslo, hevder Rolfsen.

Regissøren som sitter i Arbeiderpartiets medieutvalg viser til at fylkene rundt hovedstaden har ordninger på plass, og hevder at de har invitert Oslo inn i en årrekke.

– Østfold, Vestfold, Buskerud og Akershus står bak Viken filmsenter. De har prøvd å få med Oslo, men byrådet har ingen ambisjoner og nekter å være med.

LES OGSÅ: Gleder oss til å filme i Oslo

Mener Rolfsen sutrer

Oslos kulturbyråd Hallstein Bjerke (V) reagerer sterkt på anklagene.

– Dette er sutring, det er usant og det er Oslo Arbeiderparti.

Men føler byrådet seg sikre på at vi klarer å sikre oss Snømannen?

Hallstein Bjercke

Oslos kulturbyråd Hallstein Bjerke (V) reagerer sterkt på anklagene om Harry Hole-Hykleri.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Nei, det kan vi selvfølgelig ikke være helt sikre på. Men jeg reagerer på påstander om hykleri. Det er de som hiver seg på først nå. Jeg har jobbet med dette i over et år.

Bjerke er enig i at Oslo har manglet en helhetlig filmpolitikk, men påpeker at han startet arbeidet med en filmmelding i januar med klar målsetting om internasjonal satsing.

– Oslo Arbeiderparti har hatt fire år på å legge frem en alternativ filmpolitikk hvis de mener vår politikk er så dårlig. Det har de ikke gjort, sier Bjerke.

– Harry hører hjemme her

I mai ble det kjent at Stockholm har tilbudt 1,5 millioner kroner i kontanter pluss en rekke gratistjenester for å sikre seg at filminnspillingen av «Snømannen» skal skje i Sveriges hovedstad.

Snømannen

Det har hele tiden vært planen at deler av filminnspillingen av «Snømannen» skal gjøres i Norge, men det kan bli for dyrt.

Torsdag kunne NRK fortelle at Oslo vil legge like mye penger i potten for å få innspillingen av Harry Hole hjem.

Ulrik Imtiaz Rolfsen understreker at han vil at filmen lages i den norske hovedstaden og at han er glad for at Oslopolitikerne nå prøver å overby Stockholm.

Men han er på ingen måte først ute med å påstå at byrådet opptrer uprofesjonelt og amatørmessig. Der kom svenskene ham i forkjøpet.

Krever fremtidsplaner

Ulrik Imtiaz Rolfsen tror fortsatt det er mulig å hindre at produksjonen av Snømannen ender i Stockholm, men skulle det gå galt er han ikke nådig i sin kritikk.

– Potensialet her er ti filmer som produseres for hundrevis av millioner kroner. Oslo kommune ville ende med å få inn mange ganger utgiftene i skatteinntekter. Hvis de klarer å rote bort dette til Sverige er det en skandale.