NRK Meny
Normal

– Langemyhr er glad og lettet

Hverken Oslo kommune eller byggmester Harald Langemyhr anker dommen i erstatningssaken fra Oslo tingrett i slutten av oktober. Dermed må kommunen betale Langemyhr 20 millioner kroner.

Harald Langemyhr

Harald Langemyhr er tilkjent erstatning fra Oslo kommune. Ingen av partene anker.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Hallstein Bjercke

Næringsbyråd i Oslo Hallstein Bjercke.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Byggmester Harald Langemyhr mente Oslo kommune begikk en stor feil da de i 2008 anmeldte ham for bedrageri, og stengte to av byggeplassene hans.

Langemyhr ble dømt for brudd på arbeidsmiljøloven, men frikjent for bedrageri da straffesaken mot ham ble behandlet i Oslo tingrett i januar i fjor.

Tidligere i år saksøkte han kommunen og krevde 27 millioner kroner pluss forsinkelsesrente på 10 millioner. Dommen fra Oslo tingrett falt 31.oktober. Der ble Langemyhr tilkjent nesten 14 millioner kroner pluss forsinkelsesrenter. Det meste av dette er sluttoppgjør for arbeid utført ved Økern sykehjem og Sinsen barnehage, noe er også erstatning. Tilsammen utgjør det omkring 20 millioner kroner.

Byrådet anker ikke

I forrige uke besluttet Byrådet i Oslo å ikke anke saken.

– Langemyhr har drevet sosial dumping og utført alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven. Det er grunnen til at vi hevet kontrakten. Vi fikk medhold i retten i at bruddene på arbeidsmiljøloven utgjorde vesentlig kontraktbrudd, men retten kom til at Langemyhr skulle vært gitt anledning til å rette mangler. Det er vi uenig i.

Likevel mener byrådet at det ikke var grunn til å anke. Bjercke sier det er en totalvurdering.

– Vi mener vi har fått medhold for de viktigste punktene i dommen. Byggmester Langemyhr krevde 240 millioner kroner fordi vi hevet kontrakten basert på sosial dumping. Han fikk medhold i fem prosent av sine krav og vi fikk medhold i 95 prosent av våre krav. Det har gjort at vi ikke ønsker å anke denne dommen.

– Et betydelig plaster på såret

Heller ikke byggmester Harald Langemyhr anker selv om hans erstatningskrav i utgangspunktet var langt større enn han ble tilkjent.

– Langemyhr er glad og lettet over at Oslo kommune ikke anker, sier en av Langemyhrs advokater Irene Lundeker.

Hun sier at Langemyhr er klar for å få legge saken bak seg etter nesten seks år og at han er fornøyd med 20 millioner kroner.

– Han føler at han sitter igjen med en seier og et betydelig plaster på såret fra kommuenen.

Her kan du lese alt om Langemyhr-saken.