NRK Meny
Normal

– Vi ble veldig overrasket

Statsadvokaten anker avgjørelsen fra Oslo tingrett om at Hells Angels får beholde klubbhuset sitt. Forsvarer Astri Aas-Hansen er overrasket.

Razzia Hells Angels Oslo

Hells Angels hovedkvarter i Strømsveien 222 på Alnabru i Oslo. Her aksjonerer Politiet og Kripos mot MC-klubben 11. februar i år.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det opplyser statsadvokat Carl Graff Hartmann til TV 2. Han ønsker ikke å utdype hvorfor de anker, men sier at ankegrunnlaget er at huset ikke ble inndratt og at eiendomsselskapet Capitol ble frifunnet.

I dommen som falt 24.april ble Hells Angels i Oslo dømt til å betale en bot på 750.000 kroner for oppbevaring av til sammen 16 ulovlige våpen. De fikk beholde hovedkvarteret.

Astri Aas Hansen

OVERRASKET: Forsvarer Astri Aas-Hansen sier at dommen i tingretten var grundig, og er derfor overrasket over anken.

Foto: NRK
Carl Graff Hartmann

VIL INNDRA HUSET: Aktor Carl Graff Hartmann mener at våpnene som er funnet i huset ble oppbevart på vegne av foretakene på tiltalebenken.

Foto: Kjell Olav Nordberg/NRK

– Vi ble veldig overrasket fordi tingrettens avgjørelse er veldig grundig. Den har en gjennomgang både av faktiske forholdene og lovbestemmelsene, og konkluderer helt entydig at det ikke er grunn for å straffe Capitol Eiendom eller å inndra huset, sier advokat Astri Aas-Hansen til NRK.

Sammen med advokat John Christian Elden var hun forsvarer for det Hells Angels-kontrollerte eiendomsselskapet Capitol Eiendom, som eier klubbhuset.

Hvorfor tror du de likevel velger å anke?

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg ville trodd de ga seg nå. De har prøvd i to omganger å få tak i huset uten å klare det, og nå også en runde i tingretten. Jeg ville trodd de ga seg med det, sier Aas-Hansen.

Tror du anken kan føre fram?

– Jeg kan ikke se at de kan komme til et annet resultat. Tingretten har hatt en veldig grundig gjennomgang av bevisene i saken og de lovbestemmelsene som påtalemyndigheten har anført, og det er helt tydelig at her kan man ikke gjøre annet enn å frifinne.

Ville inndra hele eiendommen

Det ble ikke funnet DNA eller fingeravtrykk på våpnene. Påtalemyndigheten tok derfor ut tiltale mot selskapet Capitol Eiendom og foreningen Hamcon.

– Samfunnet har ingen mulighet for å håndheve våpenlovens bestemmelser bare ved å gå på enkeltpersoner. Derfor blir det viktig å vurdere beslaget opp mot Capitol Eiendom og Hamcon, som eiere av bygningen, sa statsadvokat Carl Graff Hartmann da han holdt sin prosedyre i tingretten.

De ønsket å inndra hele eiendommen som siden 1996 har fungert som hovedkvarter for den beryktede MC-klubben. Det er bare måneder etter at Høyesterett enstemmig forkastet politiets anke om å ta beslag i eiendommen.

Den ble da beslaglagt av politiet i en væpnet aksjon i oktober 2013, og flere medlemmer som bodde i huset, ble kastet ut.