Hopp til innhold

Andreas fikk monstergjedde på kroken

Rett før solnedgang beit «Nordens krokodille» på kroken til Andreas Ånerud Johansen (30). På et topphemmelig sted fikk han sitt livs største gjedde.

Andreas Ånerud Johansen med kjempegjedde

KJEMPEGJEDDE: Andreas Ånerud Johansen (30) fra Oslo halte opp en gjedde som var 131 cm lang og veide 17,34 kilo i helgen.

Foto: Stig Helge Basnes

– Inne ved båten tok den en 360-graders rundtur i en helsikes fart! Med tre andre stenger ute, resulterte dette i det komplette kaos av stenger og snører i alle retninger, men til slutt fikk jeg likevel presset den opp til overflaten og lurt den opp i håven, sier Andreas Ånerud Johansen til Hooked.

Det tok ikke lang tid å forstå at han var på vei til å dra inn sin livs største fisk.

Da monstergjedda endelig var ombord, viste det seg at den var hele 131 cm lang og 17,34 kilo tung.

Den offisielle, norske sportsfiskerekorden på gjedde er på 18,74 kilo og ble tatt i 2011.

– Utrolig fascinerende rovfisk

 Andreas Ånerud Johansen (30) fra Oslo halte opp en gjedde som var 131 cm lang og veide 17,34 kilo.

– Hodet på fisken var enormt, og en lang avkrokningstang var essensielt for å få ut krokene som satt pent plassert i den øvre delen av kjeften, forteller Andreas Ånerud Johansen

Foto: STIG HELGE BASNES

Johansen har fisket gjedde lenge. Dette var nummer 26 i rekka som veier over ti kilo.

– Gjedde er omtrent den største fisken du kan få i ferskvann. Det er en stor rovfisk, som er veldig fascinerende. Man blir aldri helt klok på når den biter, hvorfor den biter og hva den biter på. Man må hele tiden tenke nytt, sier Johansen til NRK.

Gjeddene holder ofte til på steder med mye vegetasjon som vannliljer og siv. Den er en glupsk rovfisk med skarpe tenner, som spiser andre fisker, frosker, jord- og vannrotter samt mindre vadefugler.

«Fingeravtrykk»

Som seriøse gjeddefiskere flest, slipper Johansen alltid gjeddene han får ut igjen.

– Det kan hende at man får de samme fiskene igjen, hvis man er heldig. Denne fisken her ble tatt av en annen fisker for tre år siden. Siden da har den kun gått opp én kilo og vokst en centimeter i lengden.

Hvordan vet du det?

– Alle gjedder har et mønster på siden som er som et fingeravtrykk, hvert mønster er unikt. Man kan ta bilde av mønstrene og sammenligne. Da er det ganske enkelt å se forskjell på dem.

(Saken fortsetter)

Andreas Ånerud Johansen (30) fra Oslo halte opp en gjedde som var 131 cm lang og veide 17,34 kilo

STOLT: Fiskingen har vært Johansens store lidenskap siden han var liten, og han har fisket etter store og små fisker i både fersk- og saltvann og inn- og utland opp gjennom årene.

Foto: STIG HELGE BASNES

Nekter å røpe hvor

Men Johansen ønsker ikke å fortelle hvor han fisket gigantgjedda.

– Dette er gamle fisker som kanskje ikke tåler så mye. Hvis veldig mange skal fiske etter den, så kan den bli ødelagt av for mange turer opp i båten. Man kan også risikere at noen ikke slipper den ut igjen.

– Det er rett og slett for å beskytte fiskene og fiskeplassen. Og for å unngå at det ikke ligger ti båter der neste gang man skal ut.

Men at det er en sjø ikke så veldig langt fra hovedstaden, kan han røpe.

Se programmet «Ut i naturen: Gjedda, Nordens krokodille» her:

Hver vår fryder fiskeentusiastene seg i Øyern. Men de har bare 14 dager på seg til å komme nær gjedda. Da gyter den på grunt vann. Kenneth Bruvik og kjentmannen Bent Nydahl jakter sammen på storgjedda i Nordre Øyeren naturreservat.