Hopp til innhold

Ammeruddrapet: Skolen får hjelp fra kriseteam

Fredag ble det funnet en død mann like ved Ammerud barneskole i Oslo. Nå får skolen krisehjelp for å sørge for at barna har det bra.

Fra Ammerud etter drap

FUNNET LIKE VED SKOLEN: Den drepte mannen ble funnet like ved barneskolen på Ammerud i Oslo.

Foto: Martin H. W. Zondag / nrk

Kiet Minh Dang

REKTOR: Kiet Minh Dang er rektor ved Ammerud skole og er opptatt av at elevene blir ivaretatt etter fredagens dramatiske hendelse.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Det var ikke lenger en helt vanlig skoledag for elevene ved Ammerud skole i Groruddalen da politiet rykket inn med sperrebånd og krimteknikere i hvite drakter.

En mann ble funnet drept rett ved skolen fredag morgen.

– Da vi skjønte at det var såpass alvorlig så tok vi kontakt med kriseteamet til pedagogisk-psykologisk tjeneste, sier rektor Kiet Minh Dang.

Alle foreldrene fikk også varsel om hendelsen på sms fredag morgen.

Skoleledelsen har hatt tett kontakt politiet fra starten av etterforskningen. Tre representanter fra kriseteamet kom også til skolen for å ha møte med ledelsen. Og på slutten av dagen ble lærerne samlet til et møte, forteller Dang.

– Vi vil se litt hvordan saken utvikler seg gjennom helgen, men vi tror det er et behov for å snakke med elevene.

Sendte foreldrene fire råd i ranselen

Ifølge rektoren har kriseteamet tilbudt seg å komme til skolen på mandag, dersom elever eller lærere har behov for å snakke med noen.

– Dette er jo noe vi vet elevene snakker mye om. De har jo sett at det har vært masse aktivitet her.

Derfor har skolen laget et infoskriv til foresatte der de gir noen råd om hvordan de kan snakke med barna.

Her er skolens råd:

  • Vær lydhør overfor ditt barn, svar på det de spør om.

  • Vær oppmerksom på ditt barn sine følelsesmessige reaksjoner. Barn kan reagere ulikt. Noen kan bli engstelige, sinte, triste, oppleve skyldfølelse eller ikke vise reaksjoner. Alt dette er normalt.

  • Det kan være lurt å minne barna på at politiet etterforsker saken.

  • Riktig informasjon fra foresatte kan forhindre ryktespredning blant barna. Snakk også om at temaer som dette ikke egner seg på sosiale medier.

Roser skolens håndtering

Tale Pleym

ROSER REKTOR: Nestleder i FAU på Ammerud skole, Tale Pleym, synes skolen har gjort en god jobb med å informere og å sørge for at barna har det bra.

Foto: privat

– Det er spesielt at barna opplever så alvorlige saker. Men vi er veldig glade for at skolen sender ut sms med en gang, og at de sender med informasjon om hvordan vi kan følge opp hjemme, sier nestleder i FAU ved Ammerud skole Tale Pleym.

Fredag morgen mottok hun og de andre foreldrene en sms som forklare kort hva som hadde skjedd. FAU bad skolen om mer informasjon. Da barna kom hjem hadde de infoskrivet i ranselen.

Hun tror hendelsen har gjort inntrykk på barna, men at skolen så langt har håndtert saken godt.

Ikke første gang

– Vi hadde en ganske tragisk sak for et par uker siden, sier rektor Dang.

Flere av elevene ved skolen ble vitner til et selvmord i nabolaget. Det skapte mange rykter på skolen, men ledelsen ved skolen visste ikke om den dagen det skjedde.

– Det var via helsesøster dagen etter at vi fikk vite om det fordi da hadde hun snakket med en elev. Så denne gangen, når vi så at det var mye aktivitet, så prøvde vi å komme litt i forkant og skaffe litt informasjon og gjøre de tiltakene for å ivareta elever og ansatte på en bedre måte.