Hopp til innhold

Ambulansesjåførene beholder jobben

Ambulansesjåførene som unnlot å ta med seg skadde Ali Farah fra Sofienbergparken i sommer slipper unna med «varsel om advarsel».

Sofienbergparken
Foto: Caroline Drefvelin

 - Vi begjærer ikke påtale mot Oslo skadelegevakt og Ullevål universitetssykehus, fortalte helsedirektør Lars Hansen på en pressekonferanse i formiddag.

- Innenfor forsvarlighetsnormen

Bakgrunn for pressekonferansen som ble holdt er at Ali Farah  ble nektet ambulanse da han lå blødende på bakken i Sofienbergparken etter å ha blitt slått ned.

Statens helsetilsyn fikk saken oversendt fra helsetilsynet i Oslo og Akershus i slutten av august, med anmodning om å vurdere reaksjoner, og om det bør begjæres påtale mot de to ambulansesjåførene som ankom Sofienbergparken.

- I motsetning til helsetilsynet i Oslo og Akershus har vi lagt til grunn at ambulansepersonellet foretok undersøkelser av pasienten som burde vært grundigere, men som var innenfor forsvarlighetsnormen, forutsatt at de brakte pasienten til legevakten for ytterligere undersøkelser, sier Hansen.

Uakseptable uttalelser

Hansen forteller også at Statens helsetilsyn mener at det at ambulansen ikke fraktet Ali Farah til legevakt var i strid med kravet om å yte øyeblikkelig hjelp.

- Flere av uttalelsene ambulansepersonellet hadde til og om pasienten er også uakseptable, og i strid med kravet om omsorgsfull hjelp. På denne bakgrunn varsles personellet om en advarsel, sier Hansen.

- Ikke grove nok brudd på loven

De slipper også påtale fordi tilsynet mener at pliktbruddene ikke er store nok avvik fra Helsepersonelloven.

- For at Statens helsetilsyn skal begjære påtale må det være markante, grove brudd på helsepersonelloven, og det må foreligge grov uaktsomhet eller forsett. Dersom ambulansepersonellet hadde forlatt pasienten uten å foreta relevante undersøkelser eller vurdert pasientens behov for legehjelp, ville dette vært et markant avvik, sier Hansen.