Hopp til innhold

Se hvordan ildsjelene feirer grunnlovsjubileet

At grunnloven blir 200 år er stort. Men også de små detaljene rundt hendelsene i 1814 er viktige, og det er nettopp disse som skal markeres av naboene til Eidsvoll kommune.

Skuespillere fra Li

ILDSJELER: De skal minnes skysskaren som har fått noe av æren for at Norge valgte sin egen konge i 1814.

Mange har tenkt seg på den offisielle åpningen av grunnlovsjubileet ved Eidsvollbygningen på i helgen. Men i nabokommunen Ullensaker tjuvstarter de markeringen.

– Vi har ikke akkurat hatt noen gjennomgang ennå, sier skuespiller Hallvor Tangen. Han og to andre karer er samlet for å øve på et skuespill som skal ta oss tilbake til 1814.

Vi dagen før 21 stormenne samlet seg på Eidsvoll for å avgjøre Norges skjebne. Georg Sverdrup var på vei til Eidsvoll, og på veien ble han kjørt av en skysskar fra Ullensaker.

Skysskaren har fått noe av æren for at Norge ikke fikk enevoldskonge i 1814, og dette skal kompisene fra Li minnes på lørdag.

– Jeg har ikke så lang erfaring som skuespiller, et kvarter kanskje, gjetter Tangen, og viser til den korte tiden de har brukt på gjennomgangen torsdagen NRK møter dem.

Skal ha overtalt Sverdrup

For amatørene er det historiske skuespillet ikke bare morsomt - men bærer også preg av improvisasjon, og selvironi. Audition var det dårlig med.

– Det har vi vel egentlig ikke hatt, det ble gammelt kjennskap, ler regissør Sverre Støverud.

Men den historiske begivenheten er viktig. I rundkjøringen på Li er det reist en bauta til ære for skysskaren.

Han skal nemlig ha overtalt Sverdrup til å ta en alvorsprat med den danske kronprinsen Christian Fredrik om at folket, og ikke prinsen selv, burde få velge hvem som skulle bli Norges konge.

– Det verste som kan skje når vi skal fremføre dette her, det er at hesten stikker av, ler skuespillerne.

Stor dag på Eidsvoll

Den offisielle åpningen av grunnlovsjubileet finner sted ved Eidsvollsbygningen søndag 16. februar kl. 20.14.

Både kongen. dronningen, kronprinsen og kronprinsessen vil delta på arrangementet som skal avsluttes med et show på fasaden til Eidsvollsbygningen.

Der får publikum se både historie, og få en reise gjennom rommene i bygningen som er blitt restaurert.

Restaureringsprosjektet er blitt et av de største i Norge og har tatt over to år. Stortinget vedtok en kostnadsramme på 385 millioner kroner, men arbeidene har kostet rundt 350 millioner kroner.

Bygningen har blitt restaurert før til tidligere jubileer, men da var man ikke så opptatt av at alt skulle være originalt.

Men etter nesten tre år med arbeid er den historiske bygningen nå ferdig restaurert, slik man mener det så ut da riksforsamlingen var samlet.