Hopp til innhold

Akvariefisk likner sånn på oss at den brukes i medisinsk forsking

Sebrafisken er en robust akvariefisk som fins i mange hjem. De siste årene har den lille fisken begynt å ta over for mus og rotter som forskningsdyr.

Sebrafisken er en robust akvariefisk som fins i mange hjem. Den har 70 prosent av genmaterialet til felles med mennesker, og de siste årene har den begynt å ta over for mus og rotter som forskningsdyr.

I akvariet hjemme hos professor Peter Aleström får sebrafisk svømme u-forsket på. Men i laboratoriet på Adamstuen hjelper fisken forskerne å forstå miljøgifters effekt på mennesket.

Fordi sebrafisken har 70 prosent av genene til felles med mennesket passer de godt for å bruke i forsking på kreft og parkinson. Av samme grunn brukes fisken til å teste effekten av miljøgift.

Peter Aleström

Peter Aleström, professor i biokjemi.

Foto: Gøril Furu / NRK

– Vi tester effekter av miljøgift på sebrafisk. Og hvis noe går galt med utviklingen hos sebrafisken, er det hvertfall god sjanse for at det kan være relevant for det som kan gå galt med utviklingen hos oss mennesker, sier Peter Aleström, norsk nestor i sebrafisk.

Han jobber ved Norges Miljø- og Bio-vitenskapelige Universitet, og i kjelleren på Adamstuen har de drevet fiskeoppdrett siden 1995. Det bor for tiden 6000 sebrafisk her. Noen selges til forskingsmiljø og andre sebrafisk bruker de selv i forsking. Bare i Norge er det 19 forskingsmiljø som bruker sebrafisken.

Utviklinga i sebrafiskforskinga går fort, og Peter Aleströms gruppe har nå fått 1,5 million kroner av Olav Thon-stiftinga til å utvikle eit nytt læreopplegg.

Vil sende fisken opp i verdensrommet

Sebrafisk kan kanskje gi svar på hvorfor astronauter blir rammet av oseporose. I flere år har forskerne på Adamstuen ventet på å få til en rom-tur for sebrafisken sin.

– Det har vært en årelang ventetid og vi står fortsatt i kø for å få sendt dem opp i verdensrommet. Men det er en ekslusiv billett, sier Peter Aleström.