NRK Meny
Normal

Aktor: – Et svært brutalt ran

Det eldre ekteparet ble slått, bundet fast og ranet med pistol i sitt hjem på Vinderen i februar. To polske menn er tiltalt for det grove ranet. De nektet straffskyld da rettssaken mot dem startet i Oslo tingrett i dag.

Politiet på åstedet etter ran på Vinderen i Oslo

Hjemmeranet på Vinderen skjedde en fredagskveld i februar i år. Ekteparet ble bundet under ranet, men kom seg løs etter at ranerne forlot eneboligen. Politiet har hatt høy prioritet på saken.

Foto: Fredrik Hove

Ekteparet i 70-årene ble ranet av to maskerte og bevæpnete menn en fredagskveld i februar, i hjemmet i Svalbardveien på Vinderen. Halvannen uke senere ble tre personer pågrepet for hjemmeranet.

I dag sto to av dem tiltalt for grovt ran i Oslo tingrett. De to mennene, den ene i 20-årene og den andre i 50-årene, nektet straffskyld da rettsaken startet. De er også tiltalt for flere andre forhold.

– Min klient mener at han ikke har noe med saken å gjøre. Så han erkjenner ikke straffskyld i dag, sier advokat Øyvind Bratlien, som forsvarer mannen i 20-årene.

Alvorlig forbrytelse

Shaista Jabeen Abid

- Dette handler om en grov forbrytelse, sier politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Shaista Jabeen Abid.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

– Det er et svært, svært, brutalt ran. De ble truet med våpen, ranerne er maskerte, de har på seg mørke klær. De truer den ene av de fornærmede ned i kjelleren, til å åpne en safe. Fra safen tar de verdier til cirka tre millioner kroner, sier aktor, Shaista Jabeen Abid.

Ranerne fikk med seg smykker til en verdi av 900.000 kroner, gullmynter, sølvtøy, klokker og penger.

Ifølge tiltalen ble kvinnen slått i ansiktet før hun ble stripset fast i en stol, ektemannen ble også bundet fast etter at han hadde åpnet safen.

Sterkt medtatte

Den eldre kvinnen er bevegelseshemmet og bruker krykker. Det brutale ranet har gått sterkt inn på dem begge.

Marte Greftegreff Nøstberg

- Saken er en stor belastning for ekteparet, sier bistandsadvokat Marte Greftegreff Nøstberg.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

– Det er en alvorlig sak. Denne type saker er naturligvis vanskelig for de fornærmede, sier bistandsadvokat for ekteparet, Marte Greftegreff Nøstberg.

I et intervju med NRK i mars, fortalte kvinnen at hun trodde hun kom til å dø under ranet:

– Jeg hylte og skrek og var rasende. Da tok han pistolen mot hodet mitt og sa «hysj, hysj». Da tenkte jeg at nå dør jeg, men at det går vel fort. Det var en skrekkelig opplevelse.

Det er satt av to uker til saken i Oslo tingrett.

Kaos etter ran på Vinderen i Oslo

De to mennene etterlot huset i kaos etter hjemmeranet på Vinderen.

Foto: Privat