NRK Meny
Normal

Aktor: – Det er en høy risiko for at han begår nye seksuelle overgrep

OSLO TINGRETT (NRK): Påtalemyndigheten mener voldtektstiltalt (38) bør dømmes til ni års forvaring, med en minstetid på seks år.

Trine Rjukan

BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan er bistandsadvokat for tre av de fornærmede i saken.

Foto: Anette Holth Hansen/NRK

– De sakkyndige mener tiltalte er svært manipulerende og har psykopatiske trekk. Han har et modus som konkluderer med at det foreligger gjentakelsesfare, sa aktor Monica Krog Pettersen i sine prosedyrer fredag.

En 38 år gammel irakisk statsborger sitter på tiltalebenken i Oslo tingrett, tiltalt for fire overfallsvoldtekter og fire voldektsforsøk. Mannen innrømmer noen av postene han er tiltalt for.

Klarte å gjøre motstand

Den siste uken har alle de åtte fornærmede forklart seg om sine møter med 38-åringen på ulike steder i Oslo sentrum i 2007, 2008 og 2010.

Fremgangsmåten til mannen går igjen i alle sakene. Han har oppsøkt kvinnene og forsøkt å prate med dem. Deretter har han ved makt tvunget til seg oralsex og andre handlinger som sidestilles med samleie i straffeloven.

I flere av tilfellene er det påstand mot påstand. Den tiltalte innrømmer å ha vært i kontakt med flere av kvinnene, men har forklart i retten av det bare var snakk om kyssing og klemming. I en av postene hevder han også at en av kvinnene frivillig utførte oralsex på ham, og at det derfor ikke er snakk om en voldtekt.

Monica Krog Pettersen

Aktor Monica Krog Pettersen.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Flere uavhengig fornærmede forteller at tiltalte har overfalt dem på offentlig sted. Han har ikke avbrutt når han har blitt avvist, men vært svært pågående og endt opp med å enten fullbyrde en voldtekt, eller innlede et voldtektsforsøk der han har blitt avbrutt av at disse jentene kjemper imot så godt de kan, sier aktor Krog Pettersen til NRK.

To rettsoppnevnte sakkyndige, en psykolog og en psykiater, har vurdert den tiltalte mannen og mulige diagnoser han har. De sakkyndige har uttalt seg om gjentakelsesfaren og voldsrisikoen.

Treff på DNA-prøve

Det har blitt lagt frem en rekke bevis i saken. Blant annet overvåkningsbilder som viser noen av de fornærmede sammen med den tiltalte.

38-åringen var første gang i politiets søkelys i 2008 og i 2010. Da var han anmeldt for en voldtekt og et voldtektsforsøk. Disse sakene ble henlagt.

Høsten 2010 fikk politiet inn to nye voldtektsanmeldelser.

Mannen ble kort tid etter pågrepet, og det ble tatt en DNA-prøve av ham. Svaret på DNA-prøven ga senere treff på tre uoppklarte voldtektssaker fra 2007. Det var først da det ble klart for politiet at han kan ha stått bak en serie av overfallsvoldtekter og forsøk på voldtekt i Oslo.

Forsvarer: For lang straff

Abdelilah Saeme

Abdelilah Saeme, mannens forsvarer.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Abdelilah Saeme er den tiltalte mannens forsvarer. Han sier til NRK at han er uenig i type reaksjon det er lagt ned påstand om, og også lengden på reaksjonen.

– Jeg mener det er feil å anvende forvaring i dette tilfellet. En del av forholdene er veldig langt tilbake, i 2007 hvor straffeutmålingen var mye lavere enn det den er i dag. Den totale straffen skal ikke så høyt som aktor har lagt ned påstand om.

Fryktet at han skulle forgripe seg på andre

Trine Rjukan

Trine Rjukan, bistandsadvokat.

Foto: Edin Babic / NRK

Trine Rjukan er bistandsadvokat for tre av kvinnene. Hun vil be om at tiltalte skal betale en oppreisningserstatning til klientene sine. I tillegg er forvaringsdommen viktig.

– Mine klienter har hele tiden fryktet at denne mannen skulle slå til igjen, og at han skulle forgripe seg på andre kvinner. Så for dem er hensynet om å beskytte samfunnet, og i særdelsehet kvinner, på sin plass, sier Trine Rjukan.