NRK Meny
Normal

Aksjonerte mot adresser som bruker omreisende steinleggere

Politiet aksjonerte fredag, i Bærum, etter flere meldinger om at folk bruker omreisende britiske steinleggere. – Overraskende mange benytter seg av disse tjenestene, sier politiet.

Steinleggere

ADVARER: Politiet forstår ikke hvorfor folk bruker de omreisende steinleggerne når både de og Arbeidstilsynet flere ganger har advart mot dette. Bildet er ikke fra dagens aksjon på Rykkinn.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Sammen med Arbeidstilsynet banket politiet på dørene til flere adresser på Rykkinn i Bærum i dag.

– Vi har avdekket veldig mange som har brukt britiske arbeidere til å legge stein eller asfalt utenfor huset sitt, sier operasjonsleder i Asker og Bærum politidistrikt, Jørgen Jacobsen.

Politiet er overrasket over hvor mange som velger å kjøpe de ulovlige tjenestene til tross for flere advarsler.

– Det er godt belyst fra oss at det ikke er bra å bruke disse steinleggerne. De betaler gjerne ikke skatt og lignende, og det følger ofte kriminalitet i kjølevannet av dette.

Jacobsen har ikke konkrete tall på hvor mange som ble kontrollert i dag.

Fortsetter så lenge folk kjøper

Pål Lund, Arbeidstilsynet

Pål Lund, fungerende regiondirektør i Arbeidstilsynet Oslo

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Også Arbeidstilsynet er svært kritisk til at folk fortsetter å kjøpe disse ulovlige tjenestene.

– Nå har både skattemyndigheter og Arbeidstilsynet advart mot dette flere ganger. Så vi er overrasket over at publikum ikke innretter seg etter de advarslene som er gitt, sier Pål Lund, fungerende regiondirektør i arbeidstilsynet Oslo

Lund forteller at Arbeidstilsynet daglig får inn tips om steinleggere, og at det er et omfattende problem i Oslo og omegn.

– Men så lenge publikum fortsetter å kjøpe tjenestene så er det lite verken vi eller politiet får gjort.

Han forteller at det ofte er useriøse aktører som kommer på dørene, og at arbeidsforholdene til arbeiderne ofte er svært dårlige.

– Hvis man får et tilbud, så må man sjekke godt ut hva slags virksomhet det er. Sjekk referanser, og sjekk at de har id-kort med godkjennelse fra Arbeidstilsynet. Betal alltid med faktura. Aldri betal på forskudd, sier Lund.

Huseierne kan få regningen

Bjørn Marhaug

Seksjonssjef i Skatt øst, Bjørn Marhaug

Foto: Skatt øst

Politiet har sendt over forholdene til Skatt øst, som kommer til å følge saken videre.

– De kommer til å forfølge alle sakene som vi avslørte i dag, sier operasjonsleder i Asker og Bærum politidistrikt, Jørgen Jacobsen.

Ifølge seksjonssjef i Skatt øst, Bjørn Marhaug, forsøker de å gå etter steinleggerfirmaene for å kreve skatt og avgifter av dem. Men i sakene der huseiere har betalt kontant kan de også stilles til ansvar.

I disse tilfellene kan Skatteetaten etterkreve skatt og avgifter for arbeidet. I enkelte tilfeller blir huseiere også politianmeldt.

– Hvor store summer kan de bli nødt til å måtte betale?

– Summen vil variere fra sak til sak. I tidligere saker har det blitt betalt opptil 300.000 kroner kontant, og da blir skatte og avgiftsbeløpet ganske betydelig, sier Marhaug.

Marhaug oppfordrer derfor folk om å betale med giro eller via nettbanken sin, og sier det gjør arbeidet med å spore opp firmaene mye lettere for Skatteetaten.