NRK Meny
Normal

Aksjonerte mot omreisende steinleggere

15 barn, flere av dem i skolepliktig alder, bodde i leiren Follo-politiet og flere andre etater aksjonerte mot i går kveld.

Barnevernet, brannvesenet, skatteetaten og politiet hadde i går kveld en kontroll mot en leir av arbeidere og familier som har etablert seg på et gårdstun i Ås kommune i Akershus, skriver Østlandets Blad.

– Vi ønsket å undersøke flere ting, blant annet brann- og eksplosjonsfaren, de sanitære forholdene, lovligheten av virksomheten de driver og ha en teknisk kontroll av kjøretøyene deres, forteller politioverbetjent Kristoffer Haakonsen til NRK.

Totalt ble 24 britiske og en polsk statsborger kontrollert.

Barna følges opp

15 barn bodde på området, flere av i skolepliktig alder.

– Barnevernet hadde en prat med barna og følger opp lokalt med tanke på omsorg rundt disse. De burde ikke henge rundt på en camp, de burde ha annet tilbud, sier Haakonsen.

Sju av bilene ble avskiltet på grunn av falske skilt og manglende forsikring.

To personer ble pågrepet. Den ene ble overlatt til politiet på Romerike på grunn av flere utestående gjeldskrav, blant annet fra Skatteetaten.

Den andre ble pågrepet, men senere dimittert, for å kjøre lastebil med falske kjennetegn og uten førerkort.

Røde varsellamper

– Dette er et miljø vi ikke ønsker skal etablere seg i vårt distrikt, sier Kristoffer Haakonsen.

– Hva slags miljø er det?

– Det er «travellers» som de kalles. Britiske arbeidere som reiser rundt og oppsøker folk hjemme og skaffer seg oppdrag, gjerne steinlegging. De har ofte arbeidere under seg av andre nasjonaliteter, rumenere for eksempel, som gjør selve grovarbeidet og får særdeles dårlig betalt.

Ifølge politiet jobber de konsekvent svart, unndrar moms, og er kjent for å oppføre seg truende mot folk de oppsøker.

– Vi vil at folk skal takke nei når folk kommer på døra og tilbyr seg å jobbe. Mange av dem kan vise til organisasjonsnummer og firmanavn, men det er enkelt å etablere og ikke noe kvalitetstegn i seg selv.

Politiet skal oppsøke stedet igjen i dag, for å se om påleggene som ble gitt er fulgt opp.