NRK Meny
Normal

Akershus' nye sommerparadis?

Å slå sammen Akershus og Østfold er den mest nærliggende tanken når nye og større fylker diskuteres samtidig med nye og større kommuner.

Skjærhalden

Hvaler kan bli en del av Akershus hvis Anette Sollis høyttenkning blir virkelighet. Her fra Skjærhalden.

Foto: Rainer Prang

– Hvis det blir en regionreform der vi skal slå oss sammen, og det tror jeg virkelig det blir, er det åpenbart at Akershus og Østfold er et naturlig sted å begynne, sier Anette Solli (H).

Anette Solli

Fylkesordfører Anette Solli (H) slår gjerne sammen Akershus og Østfold.

Foto: Olav Juven / NRK

– Østfold bør ikke bli svensk

Hun er fylkesordfører i Akershus og bedriver høyttenkning rundt regionreformen som skal gå hånd i hånd med kommunereformen.

– Østfold har en mengde likhetstrekk med Akershus. Østfold grenser til oss og til Sverige, og vi har jo ikke tenkt å gi slipp på dem, sier hun.

Folkevalgte regioner

Stortinget vedtok i juni i fjor at den mye omtalte kommunereformen skal ledsages av en regionreform som så langt har fått langt mindre oppmerksomhet.

Større enheter enn dagens fylker skal utredes, og Stortinget slår samtidig fast at også det nye "mellomnivået" skal ha folkevalgt styring (se faktaboks).

Mange banker på døra

NRK har gjennomført en kartlegging som viser at 13 kommuner i Buskerud, Oppland, Hedmark og Østfold enten har tatt direkte kontakt med kommuner i nabofylket eller er i gang med utredninger som involverer Akershus-kommuner.

Noen fellestrekk er at innbyggerne jobber i Akershus eller Oslo og handler der. Mange har også flyttet fra Akershus-kommuner til kommuner rett over fylkesgrensa med bedre plass og lavere boligpriser.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Laster kart, vennligst vent...

Kommunene i lyseblått er alle involvert i samarbeidsprosesser som involverer Akershus-kommuner.

Anette Solli mener at alle framstøtene om samarbeid over fylkesgrensa bekrefter at kommunereformen må følges opp av en fylkes- eller regionreform.

Akershus fylkesting har vedtatt at Akershus fylkeskommune skal lede an og spille en aktiv rolle i arbeidet med regionreformen.

– Vi må se på om fylker skal slå seg sammen, om fylker skal endre grensene sine, og hva slags oppgaver de skal få. Da kan man se for seg alt fra landsdelsregioner til mer funksjonelle fylkesområder, sier Solli.

Mer helhetlig kollektivtilbud

Felles utfordringer ikke minst innen samferdsel gjør at hun ikke er overrasket over at så mange kommuner utenfor Akershus banker på døra og vil inn eller vurderer samarbeid med Akershus-naboer.

– Det syns jeg er hyggelig, og jeg skjønner hvorfor. Pendlerstrømmene går mot oss, noen stopper i Akershus, noen går helt til Oslo. Det er behov for å se helhetlig på kollektivtrafikken i et større område, sier Anette Solli.