NRK Meny
Normal

Akershus Høyre: – En krigserklæring mot E18

Høyre vil ikke akseptere forsinkelser i arbeidet med E18 etter dagens byrådserklæring fra den nye byregjeringen i Oslo.

Tett trafikk på E18 ved Høvik

SETTER E18 PÅ SPILL: Det er nå full forvirring om hva den nye byregjeringen i Oslo egentlig mener om E18-utbyggingen, mener Høyres Linda Hofstad Helleland. Hennes partikollega Hårek Elvenes mener at byrådserklæringen mandag er som en krigserklæring mot E18 å regne.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Det blir ingen utvidelse av E18, det blir derimot ny T-banetunnel. Det er det vi trenger for flere og raskere avganger for kollektivtransporten, sa SVs Marianne Borgen da byrådssamarbeidet mellom SV, MDG og Ap i Oslo ble presentert mandag formiddag.

Hårek Elvenes

Hårek Elvenes (H).

Foto: Høyre

I partierklæringen står det blant annet at byrådet vil gå «mot prosjekter som bidrar til å øke den fysiske veikapasiteten i og inn til Oslo. Det medfører at den fysiske veikapasiteten på E18 i Vestkorridoren ikke kan økes.»

– Dette er en krigserklæring mot ny E18. Det er en krigserklæring mot Oslopakke 3. Helt nødvendige samferdselsprosjekter i hovedstadsområdet settes nå på spill. Hva sier Ap på Stortinget til dette? Hva sier Ap i Akershus? De skylder et troverdig svar, tordner stortingsrepresentant og leder i Akershus Høyre, Hårek Elvenes.

Artikkelen fortsetter under videoen

Marianne Borgens byrådstale

– E18 sprengt

Han mener at dagens E18 er sprengt, og at dersom denne erklæringen fra det nye byrådet blir stående vil det være et «grelt eksempel på politisk styringssvikt».

– 55 prosent av trafikkveksten knyttet til befolkningsveksten må beviselig tas av buss. Bussen står og stanger i køen i dag. 10.000 mennesker plages av støy og luftforurensning, sier Elvenes.

– Politikerne er valgt for å løse samfunnets utfordringer, ikke stikke hodet i sanda.

Vil prioritere kollektivtrafikken

– Nå gjelder det å puste med magen, sier påtroppende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NRK om utspillet fra Høyre-lederen i Akershus.

Raymond Johansen utenfor Oslo rådhus

Påtroppende byrådsleder, Raymond Johansen (Ap).

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er viktig å huske på at hele Oslopakke 3 skal reforhandles, påpeker han.

Johansen vil ikke si noe konkret om hvilke utbyggingstiltak som skal skrinlegges, men at han ser behovet for utbedringer i veinettet for å tilpasse seg utviklingen rundt Asker og Sandvika.

– Den økte trafikk- og befolkningsveksten skal dekkes opp med bedre kollektivtilbud. Vi ønsker dessuten at folk skal gå eller sykle mer, og bygger ut sykkelveinettet slik det lenge har vært et stort behov for.

– Og når vi ikke ønsker økt biltrafikk inn til Oslo, kan vi ikke legge opp til økt veiutbygging på E18, understreker Johansen.

– Johansen må forklare seg i Stortinget

Linda Hofstad Helleland

Linda Hofstad Helleland (H).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Høyres Linda Hofstad Helleland mener nå at Raymond Johansen må forklare seg i Stortinget om hva han egentlig mener om utbyggingen av E18.

– Det er nå full forvirring om hva den nye byregjeringen i Oslo egentlig mener om E18-utbyggingen, sier Helleland, som er leder i Stortingets transportkomité.

Hun sier byrådserklæringen fra Ap, SV og MDG i Oslo kan tolkes som en stopp i arbeidet ned E18, men at dette er uklart.

– Vi aksepterer ingen forsinkelser i arbeidet med E18 nå, sier Helleland til NTB.

– Jeg vil invitere Raymond Johansen til Stortinget for å redegjøre om hva de egentlig mener, sier hun.