NRK Meny
Normal

Aker vil reise «Røkke-tårnet» på Fornebu

Industrikjempen Aker vil reise Norge høyeste bygning på 40 etasjer på Fornebu.

Tårnet på Nexans i Halden

Kjell Inge Røkke vil reise Norges høyeste bygning på Fornebu. Norges høyeste bygning per dags dato ligger i Halden i Østfold og rager 120 meter over bakken. Her er Nexanstårnet i Halden.

Foto: Pål Andersen/NRK

Det er avisen Budstikka som melder at Aker vil reise «Røkke-tårnet» på Fornebu. Ifølge avisen skal «Røkke-tårnet» åpne for betydelige bidrag til Fornebubanen.

Kjell Inge Røkkes planer om å bygge boligblokker i 12 etasjer i Fornebuporten, førte til store protester i 2012. Nå ønsker milliardæren å bygge 40 etasjer på nabotomten. Norges høyeste bygning vil være 140 meter – 23 meter mer enn Oslo Plaza og 20 meter enn Norges høyeste bygning som ligger i Halden.

– Hvis det skal bygges et høyhus noe sted i Bærum, så må det være her på Fornebu, sier sjef for Aker-selskapet Fornebuporten AS, Torstein Storækre, til avisen.

– Tenk hvilken attraksjon det kan bli

Fornebuporten AS kjøpte i desember 2011 et tomteområde på 90 mål på Fornebu i Bærum utenfor Oslo. Området ligger ved inngangen til Fornebu og omtales som Fornebuporten. Tomtearealet er i dag regulert for nærmere 100.000 kvadratmeter, og inkluderer både bolig, handel og næringsaktivitet.

Røkkes høyhus kan inneholde hotell, konferansesenter, kontorer, boliger, service og være offentlig tilgjengelig – ikke bare gjennom åpne glassfasader på gateplan, men også helt på toppen.

– Der kan vi for eksempel bygge et observatorium. Tenk hvilken attraksjon det kan bli, sier Storækre.

Høyhusplanen inngår ifølge Budstikka i en stor mulighetsstudie for Fornebuporten, som Aker-konsernet nå spiller inn for Bærum kommune. De foreslåtte planene inneholder ny og større utbygging av området enn det som i dag er regulert.

10 milliarder kroner

– Hvis dette prosjektet blir gjennomført slik vi foreslår, vil det gi betydelige grunneierbidrag til banen, sier Storækre.

Aker har gjennom Fornebuporten til nå forpliktet seg til å investere rundt 4 milliarder kroner i prestisjeområdet.

Dersom Bærums politikere sier ja til planene, vil prislappen nærme seg 10 milliarder kroner. I løpet av 2015 vil det jobbe nesten 3000 høyt kvalifiserte mennesker i Fornebuporten.