NRK Meny
Normal

Ahus bygd uten avdeling for eldre

Flere geriatriske eksperter mener det er skandaløst at gigantsykehuset Ahus ikke har spesialisert avdeling for eldre.

Akershus universitetssykehus

Ahus får kritikk for ikke å ha spesialistavdeling for eldre.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

– Det er nærmest skandaløst at man bygger et sykehus med slik kolossal prestisje uten geriatri, sier overlege Torgeir Bruun Wyller på Ullevål sykehus sin geriatriske avdeling til Dagsavisen.

Flere eksperter på geriatri kritiserer Ahus for ikke å ha spesialavdeling for eldre.

– Det har ikke vært en bevisst satsing fra Ahus å ikke ha en geriatrisk avdeling, sier konstituert direktør for medisinsk divisjon, Ivar Thor Jonsson, til NRK.

Finner ikke folk

Ifølge Bruun Wyller ved Ullevål har Ahus hatt et miljø som mener at geriatri er unødvendig, og at leger ikke ønsker å jobbe et sted der de føler seg uvelkomne.

Jonsson er ikke enig i kritikken, og sier at sykehuset for to uker siden endelig ansatte sin første geriatriker, etter å ha søkt i langt tid.

– Leger ønsker å jobbe i et fagmiljø, så da er det lettere å rekruttere når man har fått på plass den første, sier han.

Seniorsaken er opprørt

Seniorsaken reagerer sterkt på at Ahus ikke har avdeling for eldremedisin.

Nesten en halv million mennesker i Oslo og Akershus har ikke dermed ikke noe geriatrisk tilbud ved sitt sykehus.

– Dette bør gis høyeste prioritet. Man bør ansette nødvendig ekspertise så fort som mulig. Det er viljen det skorter på. Når amerikanerne kunne sende mennesker på månen i 1969, så må vel Norge få løst denne floken i 2011, sier daglig leder i Seniorsaken Tor Henning Larsen.

Lover å utdanne flere

– Det har over tid vært knapphet på geriatrikere i Norge, og vi satser stort på å utdanne flere, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Tone Toften til NRK.

Helsedepartementet sier de er på rett vei, og viser til at det i 2009 ble utdannet 14 spesialister i alderssykdom mot 5 i 2008.

– Vi ga også 12 utdanningsstillinger øremerket geriatri, som ekstra kvote til foretakene, sier Toften.

– Tar godt vare på eldre

Ifølge avisen mener overlege i geriatri ved St. Olavs Hospital og førsteamanuensis ved NTNU, Ingvild Saltvedt, at det er skandaløst at Ahus ikke har avdeling med spesialister på eldre pasienters behov.

I sin doktorgrad har hun sammenlignet pasienter som ble behandlet på spesialistavdelinger for eldre med dem som ble behandlet på indremedisinsk avdeling. Konklusjonen var at geriatrisk behandling halverte dødeligheten.

Jonsson mener likevel at de tar godt vare på eldre pasienter ved Ahus.

– Vi vil utvikle tilbudet videre, men vi mener vi har et godt tilbud til eldre pasienter, sier han.