Hopp til innhold

Vil saksøke Utlendingsnemnda

De sultestreikende afghanerene som aksjonerer i protest mot avslag på asylsøknad, vil nå saksøke Utlendingsnemnda.

Sultestreik
Foto: Martin Fjørtoft / NRK

Sammen med advokat Cecilie Schjatvet har de sultestreikende i to uker planlagt det omfattende søksmålet, som etter det NRK erfarer blir klart på mandag.

Sultestreik
Foto: Martin Fjørtoft / NRK

- Får full støtte

Samtidig oppfordrer talsmannen for de sultestreikende, Zahir Athari, alle afghanere i Norge med endelig avslag på asylsøknad om å slutte seg til søksmålet.

- Selvfølgelig må vi gjøre et forsøk. Jeg tror jeg har full støtte fra alle i min gruppe her ned på domkirkeplassen, sier han.

Myndighetene avslutter dialogen

Zahir Athari har i formiddag delt ut skjemaer med egenerklæringer for fri rettshjelp, og skjemaer der de sultestreikende kan samtykke i at Cecilie Schjatvet representerer dem i deres utlendings- og politisaker overfor norske myndigheter.

De sultestreikende hadde planlagt å legge lokk på søksmålet, men i går brøt forhandlingene med departementet sammen, derfor velger de å gå ut med oppfordringen i dag.

Og i dag varslet myndighetene at de avslutter dialogen med de sultestreikende afghanerne, ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

- Ser ingen annen utvei

Gjennom flere møter har departementet nektet å se på afghanernes asylsøknader en gang til, derfor ser Athari ingen annen mulighet enn å gå til dette gruppesøksmålet.

Selve innholdet i søksmålet er foreløpig ikke klart, men Athari vil sammen med advokaten jobbe med dette i løpet av dagen.

- Det vanlige er at man går til søksmål med krav om at det endelige avslaget fra Utlendingsnemnda er ugyldig, sier advokat Cecilie Schjatvet.

Utlendingsnemnda, som behandler klager på avslag fra UDI, har hevdet at det er trygt for afghanerne å reise tilbake til Afghanistan og Kabul.

Kabul-området er hjemstedet til mange av de som sultestreiker.

- Det vil vi gjerne utfordre, sier Cecilie Schjatvet.

Også FNs høykommisær for flyktninger har sagt at det er trygt å reise tilbake Afghanistan, men de sultestreikende mener selv at det vil være livsfarlig.

Sultestreiket i tre uker 

Derfor har de holdt seg unna fast føde i tre uker, for å protestere mot Utlendningsnemnda, som ikke har tatt klagen på UDIs vedtak til følge.

Tilstanden forverres dag for dag.

Torsdag ble to nye afghanere fraktet til legevakt for behandling.

Athari understreker at sultestreiken vil vedvare.

Politiets utlendingsenhet, som har ansvaret for tvangsutsendelser, vil fortsatt ikke si når de vil iverksette tvangsutsendelsene.