NRK Meny
Normal

Afghaner-aksjon på Gardermoen

Politiet har blitt tilkalt etter at en gruppe demonstranter fredag forsøker å stoppe utsendingen av to afghanere ved Trandum asylmottak på Gardermoen.

Aksjonister Trandum
Foto: Heiko Junge / Scanpix

- Vi vil bruke alle midler, bortsett fra vold, for å hindre utsendelse. Vi kommer til å legge oss foran biler for å stanse dette, sier aksjonistenes talsmann Jo Skårderud.

De rundt 20 demonstrantene kaller seg støttenettverket for de afghanske flyktningene. 

- Vi ønsker å stoppe utsendingen såpass lenge at presset mot regjeringen blir stort nok til at de to får sine søknader vurdert på nytt igjen ved hjelp av NOAS, sier Skårderud.

Bruker biler til å sperre veien

Aksjonistene har flere biler på stedet, og forsøkte i morges å sperre veien for de bilene som kjører ut fra Trandum asylmottak, for å sjekke om det sitter flyktninger der.

- Vi har ikke lenket oss fast, men bruker biler som står stand-by, som effektivt sperrer veien, sa Jo Skårderud i morges.

Aksjonistene er forberedt på å aksjonere i mange timer fremover.

- Vi holder på til vi finner ut om de er fjernet herifra eller ikke. Vi er ikke ett hundre prosent sikre på at de fortsatt er på asylmottaket. Det kan hende de ble fjernet i natt allerede, sier Skårderud.

Usikkert om aksjonen skaper forsinkelser

Informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets kan ikke kommentere om aksjonen forsinker utsendelsen. 

Han vil heller ikke si konkret om det faktisk befinner seg to personer der som skal transporteres ut. Han sier det er opp til politiet om aksjonistene skal fjernes.

Tre politimenn skal ifølge NTB følge Abdul Raqid Rahimi (48) og Abdul Hosein Shukri (46) når de fredag formiddag transporteres tilbake til Afghanistan.

- Det er ikke noe jeg kan gjøre for de to nå, sier advokat Cecilie Schjatvet i advokatfirmaet Hestenes og Dramer til NTB.

Hun representerer Rahimi, Shukri og ytterligere 52 afghanere som står i fare for å bli uttransportert.

Krever at utsendelsen stanses

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) krever at utsendelsen av de to afghanerne stanses.

NOAS mener utsendingen vil være i strid med avtalen som myndighetene har inngått med de afghanske asylsøkerne.

I en pressemelding påpeker NOAS at afghanske asylsøkere med endelig avslag skal kunne henvende seg til NOAS for rettshjelp.

NOAS har allerede gått i gang med å etablere et prosjekt for å gå gjennom sakene til dem som ber om det, heter det i pressemeldingen.