Advokat: – Jeg beklager skytingen

Den 51 år gamle mannen som skjøt en ung asylsøker på Hvalstad er svært lei seg og har tatt asylanten i hånda. 51- åringen må kun betale erstatning.

Advokat siktet for Hvalstad-skudd
Foto: Scanpix

Psykiatere har vurdert at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikke, men retten avslo statsadvokatens ønske om tvungen psykisk helsevern.

Han erkjente seg ikke skylødig etter tiltalen.

Les: Skudd mot Hvalstad asylmottak

Les også: - Det brant inni meg

Psykiatere har vurdert at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket, men retten avslo statsadvokatens ønske om tvungent psykisk helsevern.

Han erkjente seg ikke skyldig etter tiltalen.

– Jeg er lettet over dommen, men har tatt betekningstid, sier 51-åringen til NRK.

Han beklager hele episoden og skylder på høyt inntak av alkohol og psykiske problemer.

– Jeg har beklaget episoden sterkt overfor gutten og sagt meg villig til å betale erstatning. Han er fortsatt sint på meg, sier mannen videre.

51-åringen er veldig fornøyd med behandlingen han nå får på en klinikk i Asker. Her må han møte en gang i måneden og kan også bli sendt inn av venner som kan varsle klinikken. Møter han ikke opp, blir han tvangsinnlagt.

Må betale erstatning

51-åringen må betale 16-åringen som ble truffet av skuddene tilsammen 280 000 kroner i erstatning og oppreisning. I tillegg må 51-åringen betale 6000 kroner i erstatning til to av guttens familiemedlemmer.

Riflen mannen skjøt med blir indratt.

Ble oppbrakt av leserinnlegg

Den 51 år gamle mannen hadde en bipolar lidelse og ifølge rettens vurdering var han i fjor vår og sommer tiltagende manisk. Han drakk mye alkohol og hadde et høyt alkoholnivå.

Retten legger til grunn at mannen leste et leserinnlegg på Budstikka mens han drakk alkohol. Leserinnlegget handlet om asylmottaket på Hvalstad og naboenes forhold til unge asylanter med psykiske problemer. Innlegget var ifølge retten skrevet av en venn av 51-åringen.

51-åringen hadde også hørt om eldre ektepar som ikke ville forlate huset sitt fordi de var redd for asylantene.

– Derfor besluttet han og skremme dem bort fra Hvalstad, heter det i rettens vurdering.

Militærjakke og 40 patroner

51-åringen tok på seg en grønn millitærjakke og tok med seg sin rifl og to pakker med patroner til Furukollen, 500 meter unna asylmottaket.

Han hadde våpenet gjemt under jakka og gikk en del omveier for å unngå å støte på folk.

Han har senere forklart at han valgte Furukollen fordi det lå over aylmottaket og at han da kunne treffe takene så det smalt i taksteinen.

Skjøt fem skudd

Tilsammen skjøt mannen fem skudd mot asylmottaket. Fire skudd traff to av blokkene. To gikk gjennom veggen. Ett av skuddene gikk via en bordplate og landet på hodeputa der en ung astylanten lå og sov.

Det var det fjerde skuddet som traff den 16 år gamle asylanten i hofta. Gutten ble livsatruende skadet. En lege på Ullevål uttalte at guttens skade ville vært dødelig uten rask behandling.

- Lekte indianer

Mannen haiket med kvinne etter at han hadde avfyrt skuddene mot asylmottaket. Denne kvinnen har forklart i retten at hun raskt kastet mannen ut av bilen da han virket veldig rar og fortumlet.

Mannen skal ha sagt til kvinnen at han hadde lekt indianer og lekt i huler i skogen

Ikke fare for gjentakelse

Retten mener utifra en totalvurdering at det ikke er fare for gjentakelse av straffbare handlinger og derfor heller ikke nødvending med tvungen psykisk helsevern.

Retten mener mannen har større sykdomsinnsikt enn tidligere.l

Retten er enig med aktor at skuddene ikke var rasistisk motivert.