NRK Meny
Normal

Frp-politikere advarer mot tvangssammenslåing

Stortingspolitikere fra regjeringspartiet Frp advarer nå mot tvangssammenslåing av kommuner. Alle Frp-representantene fra Akershus mener Stortinget bør lytte til hva kommunene selv har bestemt.

advarer mot tvangssammenslåing

ØNSKER IKKE TVANG: Hans Andreas Limi og Ib Thomsen, begge fra Akershus Frp, mener Stortinget bør unngå tvangsbruk. De håper befolkningen blir hørt i spørsmålet om sammenslåing.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Hans Andreas Limi

Hans Andreas Limi er stortingsrepresentant for Frp fra Bærum i Akershus.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Vi i Akershus Frp har gitt det tydelige signalet at man skal lytte til kommunene. De fleste kommunene i Akershus har gjennomført grundige prosesser med innbyggerundersøkelser, folkeavstemninger og behandlet dette i kommunestyrene.

– Det er verdt å legge vekt på, sier stortingsrepresentant for Akershus, Andreas Limi.

  • Ås med Ski og Oppegård.
  • Fet med Skedsmo og Sørum
  • Nannestad med Hurdal og Ullensaker

Disse tvangssammenslåingsmulighetene la Aftenposten frem i desember.

Men Stortinget bør unngå tvangsbruk, mener Hans Andreas Limi. Også parti- og stortingskollegene Kari Kjønnaas Kjos fra Lørenskog og Ib Thomsen fra Nittedal er helt enige.

– Tvang er aldri noe godt middel. Gulrøtter er kanskje bedre. Vi har sagt at vi ønsker å lytte på befolkningen i Akershus. Det har vi tenkt å gjøre fremover.

– Vi ser at lokalpolitikerne er veldig navlebeskuende. De mener at det er behov for sammenslåing, men ikke for deres egne kommuner. Men noe tvang tror jeg ikke vi går for, i hvert fall ikke i denne omgang, sier Thomsen.

Uenighet innad i Frp

Ingen av de tre Frp-politikerne på Akershusbenken vil bruke hardhendte metoder mot egne kommuner i kommunereformen.

Men Helge André Njåstad, som leder kommunal- og forvatningskomiteen og som fører forhandlinger med Venstre, Høyre og KrF om sammenslåingene, kan ikke love at det blir som partifellene forventer.

– Det er tradisjon i Frp å samarbeide godt om spørsmål, men i respekt for prosessen så kan jeg ikke gå ut og kvittere ut helheten i et fylke. Det vil være feil når samtalene mellom de fire partiene om denne reformen har holdt på siden 2014, sier han.

Garanterer at Nittedal ikke slås sammen med Oslo

Ib Thomsen
Foto: Andreas Sundby / NRK

I sin anbefaling til Stortinget sa Fylkesmannen i Oslo og Akershus at dagens 22 kommuner burde reduseres til 9 og foreslo også at randkommuner som Nittedal og Nesodden kunne bli bydeler i hovedstaden.

– Jeg kan garantere at Nittedal ikke blir tvangssammenslått med Oslo, sier Ib Thomsen bestemt.