NRK Meny
Normal

Feirer russetid med lånte penger

Økonom advarer unge mot å ta opp forbrukslån for å finansiere russetiden. På nettet er det flere som tilbyr russen lån for å betale for busser, biler, klær og alkohol.

Forbrukslån til russetiden

LÅNT RUSSETID: Det er flere som tilbyr 'enkle' penger til fattig russ. Men slike lån kan få økonomiske konsekvenser i ettertid.

Foto: Skjermdump / NRK

Jonas Lund

LÅNER AV FAR: Jonas Lund syntes ikke russetiden er så viktig at han ville tatt opp forbrukslån.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

– Vi må bruke penger for å få bussen kul. Folk vil jo vinne kåringer, forklarer Jonas Lund.

Han går på Fagerborg videregående skole i Oslo, og er russ i år. Sammen med en gjeng har han kjøpt seg russebuss til en halv million kroner. Selv om bussen allerede er solgt, er det mye utgifter.

– Jeg er i gjeld allerede. Jeg har lånt litt penger av faren min for å kunne dekke dette avsindige prosjektet.

Pappa eller forbrukslån?

Ikke alle har foreldre som kan låne dem penger. For noen er løsningen kredittkort og forbrukslån.

Ved hjelp av et raskt søk på internett, dukker det opp flere sider som foreslår at russen helt enkelt kan søke om forbrukslån for å dekke utgifter til både russebuss, fyll og moro.

Slik beskrives ett av tilbudene på nettet:

(Saken fortsetter under bildet)

Ta opp lån til russetiden?
Foto: Skjermdump / NRK

Jonas Fjeld er glad for at han fikk låne penger av faren sin, men han tror ikke han hadde lånt penger av noen andre enn pappa.

– Det er jo ingen på vår alder som har muligheten til å betale så mye, så jeg skjønner jo at de vil ta opp et lån. Men det er liksom ikke så viktig, jeg kan ikke skjønne at de tar opp forbrukslån.

– Ikke gå i forbruksfella

MAGNE GUNDERSEN

ADVARER: Forbrukerøkonom Magne Gundersen er redd unge mennesker kan havne i økonomisk trøbbel etter

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Og det er forbrukerøkonom Magne Gundersen enig i. Han mener at unge ikke bør låne penger til russefeiring fordi man kan opparbeide seg gjeld og uønskede økonomiske problemer.

– For unge, som ofte har små inntekter, skal det ikke store utgiftene til før de får økonomisk trøbbel. Typisk for unge er jo nettopp det at de søker de enkle løsningene. Men er det for mange små beløp, så kan det fort bli for mye, sier han og legger til.

– Mange lar seg friste, og så klarer de ikke å betale tilbake.

NRK har ikke lyktes med å komme i kontakt med noen av dem som står bak nettsidene som foreslår forbrukslån for russen. Det er heller ikke opplyst hvem som står bak.

Økonomen mener sidene er fulle av dårlig informasjon, og frykter at unge skal gå i fella.

– Dette er den lettvinte løsningen for elever som ikke har planlagt russetiden og ikke har spart opp. Så blir det markedsført som om forbrukslån og kredittkort er en lur måte å finansiere russetiden på, men det er jo helt feil, understreker Magne Gundersen.

The Warehouse

THE WAREHOUSE: Jonas Lund og de andre guttene på bussen har betalt 500 000 for bussen, som har fått navnet The Warehouse.

Foto: Jonas Lund / Privat