Hopp til innhold

Advarer mot å importere utenlandske dyr

Et samboerpar fra Høvik vil gi greske gatekatter et nytt hjem i Norge. Mattilsynet mener importen kan betyr en alvorlig helsefar for både mennesker og dyr.

Gresk gatekatt

– Vi har fått et ekstra hjerte for greske katter fordi de har det ekstra ille, sier Ingrid Beate Moen som ønsker å frakte greske katter til nye eiere i Norge. Katten på bildet fant samboerparet da de besøkte Hellas sist.

Foto: Emil Johansen / Privat

Da samboerne Emil Johansen og Ingrid Beate Moen var på ferietur til Hellas, ble de møtt av et fælt syn: Store mengder ville katter med brukne ben, tynn pels og sår. Det traff ekteparet midt i hjertet.

Det ble starten på en redningsaksjon. De rykket inn en annonse på Finn i håp om å finne kattekjære nordmenn med ønske om å redde livet til greske katter.

Sammen med en gresk organisasjon ønsker de to å hente inn gatekatter fra Hellas til Norge. De ordner alt det praktiske, mens de nye eierne bare betaler for veterinærsjekk, vaksiner og frakt før de så etter litt kan hente katten hos paret.

– Det er altfor mange katter der nede, og det er mange de må sende bort. De vi har kontakt med har ofte mellom 20 og 30 katter hver som de må ta vare på, og det går ikke an å ha så mange katter. Derfor ønsker vi å bidra og få dem til Norge, sier Johansen.

Kjæresteparet mener det er helt trygt å frakte kattene til Norge fordi de sjekkes av veterinær før de sendes og fordi den greske organisasjonen sørger for å oppfylle kravene for import.

- Farlig smitte

Mattilsynet advarer derimot sterkt mot å import dyr slik som samboerparet ønsker, fordi det kan være svært helseskadelig.

– Norge og Sverige har svært god dyrehelse, mens dyr fra sør- og sørøst-Europa ligger helt på bunn. Innførsel av slike dyr vil innebære en stor risiko for både mennesker og andre dyr, sier Erik Sørlie, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Dyr som importeres må vaksineres mot rabies, behandles mot dvergbendelorm, være ID-merket og ha et eget EU-pass før de kan komme inn i Norge. Sørlie mener likevel at dette ikke er god nok forsikring om at dyret er smittefarlig.

– Det er flere sykdommer og parasitter som det er vanskelig å påvise og som det ikke finnes vaksiner mot. I Norge har vi blitt kvitt de to mest kjente sykdommene rabies og dvergbendelorm. Når innførsler skjer i større skala er det bare spørsmål om tid før man tar med seg alvorlig smitte, sier Sørlie.

Saken fortsetter under bildet.

Emil Johansen og Ingrid Beate Moen

For å finne nye eieren til kattene har Ingrid Beate Moen og Emil Johansen lagt ut en annonse på finn.no.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Hjelp heller ville dyr i Norge

Mattilsynet opplever at flere og fler tar med seg utenlandske dyr inn i Norge.

– Vi registrerer ikke innførselen, men Tollvesenet som gjør stikkprøvekontroller på grensa opplever en større økning, sier Sørlie.

Mattilsynet har også sett at flere dyr som har kommet inn med vaksinasjonspapirer likevel ikke har vært vaksinert, som kan tyde på fusk med dokumentasjonen.

– Det har blant annet vært eksempler på at dyr har hatt papirer på at de er vaksinert mot rabies uten at det er tilfelle.

Selv om man gjerne vil hjelpe dyr i utlandet, oppfordrer Sørlie å heller sende penger. Ønsker man seg et omplasseringsdyr, mener han at man heller burde høre med norske organisasjoner som har flere dyr som trenger et hjem.

– Ikke handle kjæledyr på nettet før man har truffet dyret. Det er viktig å møte det på forhånd slik at man kan gjøre seg opp en mening om dyret, sier han.

Skjermdump av annonse for import av greske gatekatter

Slik ser annonsen som kjæresteparet har lagt ut på finn.no.

Foto: Skjermdump / NRK