Hopp til innhold

Adam (9) får operasjon likevel

Oslo universitetssykehus innrømmer at de har tolket regelverket for strengt. Nå får den ni år gamle asylsøkeren fra Russland operasjon likevel.

Adam og moren Tanzila Dzortov

Adam (9) fikk tirsdag ettermiddag beskjed om at sykehuset likevel vil operere ham. Moren Tanzila Dzortov er rørt og glad.

Foto: Dina Johnsen / NRK

– Vi ser nå at vi har tolket regelverket for strengt. Saken er kompleks ettersom et inngrep nå vil være starten på en behandling som krever oppfølgende kirurgi, sier klinikkleder Olav Røise ved klinikk for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus.

Ni år gamle Adam fra Russland risikerer å havne i respirator og dø innen få år hvis han ikke blir operert.

Vii beklager sterkt den belastingen dette har medført for familien. Sykehuset sørger nå for at alle som vurderer behandling er kjent med reglene.

Klinikkleder Olav Røise ved klinikk for kirurgi og nevrofag, Oslo universitetssykehus.

Fordi Adam og familien hans ikke har fått innvilget søknaden om asyl i Norge, så mente Oslo universitetssykehus at gutten ikke kunne opereres.

Ventetiden forverrer guttens helse

Familien har fått flere avslag på asylsøknaden, og saken skal føres på nytt i lagmannsretten i desember, skriver Vårt Land.

Ventetiden går kraftig ut over guttens helse. Niåringen lider av en kraftig ryggskjevhet, og ryggsøylens press på lungene gjør det vanskelig å puste.

– Ryggen hans blir skjevere og skjevere og faller sammen. Lungene får dårligere plass inne i brysthulen hans, og vi ser at han sliter med pusten, sier Adams ­behandlende lege, Cathrine Monrad Hagen ved Ahus, til NRK.

Adam Dzortov

Niåringen lider av en kraftig ryggskjevhet, og ryggsøylens press på lungene gjør det vanskelig å puste.

Foto: Dina Johnsen / NRK

– Er dette en livstruende tilstand?

– Han sliter med pusten både når han sover og når han er våken, og når han sitter og når han ligger. Han må ta leppene sammen og heve skuldrene for å få puste. Medisinsk sett ser jeg på det som svært alvorlig og livstruende på kort sikt, sier Hagen.

Hun forteller at Ahus henviste ham til ryggoperasjon for første gang allerede i desember i 2010.

I overkant av ti barn får denne typen operasjon i Norge hvert år.

Krav på behandling fordi han er under 18 år

Etter å først ha vurdert det slik at Adam ikke kan opereres så lenge situasjonen rundt familiens asylsøknad var uavklart, snur nå sykehuset i Oslo.

– Ettersom pasientens fremtidige mulighet for å få slik oppfølging hos oss ikke er avklart, ble vår opprinnelige beslutning basert på totaliteten. Når denne pasienten er under 18 år har han imidlertid krav på behandling på lik linje med andre pasienter som befinner seg i Norge nå. Vi opplever derfor at vår oppgave er å gi helsehjelp til pasienten, sier klinikkleder Olav Røise ved Oslo universitetssykehus.

Røise sier Adam får komme til sykehuset for behandling, på linje med andre pasienter med denne diagnosen.

– Vi har allerede vært i kontakt med familien for å fortelle dette, og vi beklager sterkt den belastingen dette har medført. Sykehuset sørger nå for at alle som vurderer behandling er kjent med reglene, slik at vi unngår slike situasjoner i fremtiden, avslutter Røise ved Oslo universitetssykehus.

Glad og takknemlig familie

Pappa Ibragim Dztortov, Adam og mamma Tanzila Dzortova kommer fra Ingusjetia i Nord-Kaukasus i Russland.

NRK er hjemme hos familien på Strømmen i Akershus når kontrabeskjeden kommer fra Oslo universitetssykehus.

– Vi er veldig glad. Dette er gode nyheter for Adam, sier Ibragim Dztortov til NRK. Mamma Tanzila feller noen tårer.

UNE mener bedre helsehjelp var familiens motiv

Familien Dztortov venter fortsatt på videre behandling av asylsøknaden.

– Denne gutten har åpenbart store behandlingsbehov, men det er feil å si at han ikke vil kunne få det i hjemlandet, og det er heller ikke dekning for å si at han er avskåret fra operasjoner som eventuelt må utføres i Moskva. Han har dessuten blitt operert i Moskva ved en tidligere anledning. Russland har et godt og fungerende helsevesen, mye bedre enn mange andre land det kommer asylsøkere fra, sier seksjonssjef Torgeir Tofte Jørgensen i UNE.

UNE mener dette er en familie som aldri har hatt noe beskyttelsesbehov.

– Det har både UDI, UNE og Oslo tingrett kunnet konstatere. Motivet for å komme til Norge synes allerede i utgangspunktet å ha vært å få et bedre og gratis helsetilbud enn i hjemlandet. Det er helt åpenbart at det er innvandringsregulerende hensyn knyttet til å gi oppholdstillatelse i Norge ut fra den type motiver, ikke minst når det er snakk om alvorlig sykdom med omfattende behandlingsbehov, sier Jørgensen.

UNE sier familien har plikt til å returnere til hjemlandet, og at de nå oppholder seg ulovlig i Norge.

Familien Dztortov

Ibragim, Adam og Tanzila Dzortov er veldig glad for at Oslo universitetssykehus nå vil operere niåringen likevel.

Foto: Nadir Alam / NRK