«Terror-samtale» avspilt

Den mye omtalte «terror-samtalen» mellom Arfan Bhatti og en medtiltalt 28-åring den 8. august ble spilt av i Oslo Tingrett i ettermiddag.

Arfan Bhatti
Foto: NRK

Den avlyttede samtalen er statsadvokatens mest sentrale bevis på at Bhatti og den medtiltalte planla et angrep mot den amerikanske ambasaden og synagogen i Oslo.

Samtalen avslører at Bhatti hadde konkrete tanker om hvordan han kunne angripe ambasaden og synagogen ved å kaste granater.

- Det er et svært godt bevis på at det ikke er gjort noen avtale om at dette er noe som skal gjennomføres. Og det beviset underbygges ved at man i perioden etter 8. august frem til pågripelse heller ikke tar noen skritt i retning av å gjennomføre det, sier Bhattis forsvarer John Christian Elden.

- Ingen bevis

Han sier at Bhatti er tiltalt for å ha inngått et forbund, altså da å ha besluttet å gjennomføre dette sammen med andre personer.

- Det mener vi at det ikke er noe grunnlag for i sakens beviser. Han har ikke nådd noe forsøksstadium, han gir uttrykk for tanker og frustrasjon og det kan kun bli straffbart hvis han avtaler med noen andre at dette skal gjennomføres, altså inngår et forbund. Det mener vi at det ikke er noen bevis for, sier Elden til NRK Østlandssendingen.