Hopp til innhold

«Stemmeattest» skal øke valgdeltakelsen blant ungdom

Hvordan få opp valgdeltakelsen blant unge i Grorudalen, var oppgaven elever ved Bjerke videregående skole skulle løse. Nå skal forslaget vurderes av kommunaldepartementet.

Vil lokke med attest for å øke valgdeltakelsen
Foto: Andrea Melby

– Det er ganske kult da! Jeg håper det slår igjennom, sier Udoka Madu.

Hun er straks ferdig med første klasse på Bjerke videregående skole, der hun tar studiespesialisering.

Sammen med venninnen Evy Marie Holter og seks andre skolekamerater, lanserte hun forslaget om en «stemmeattest» for å få unge i Grorudalen til å stemme.

«Stemmeattest» for samfunnsegasjement

Prosjektet går ut på at alle unge under en viss alder skal få en attest på at de har stemt. Den kan de legge sammen med CV-en sin når de søker jobb, som et bevis på samfunnsengasjement.

Gruppa tror at mange unge er mer karrierebevisste enn politisk engasjert. Hvis en stemmeattest blir et positivt bidrag til CV-en, kan det lokke flere unge velgere til urnene.

Prosjektet var et samarbeid mellom Bjerke videregående skole og Ungt Entreprenøskap i Oslo.

– Det var en i gruppen som mente at folk fra Groruddalen burde få en belønning eller en fordel for å stemme. Så bygget vi videre på ideen, sier Udoka Madu.

– En «stemmeattest» viser at du er engasjert i samfunnet du lever i. Og ikke bare flink på skolen, sier Evy Marie Holter.

Får støtte fra Arbeiderpartiet

Jan Bøhler
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Forslaget er nesten overraskende enkelt, mener stortingsrepresentant og leder i Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler. Han tror at målgruppen vil finne en slik attest motiverende.

I tillegg vil det være enkelt å gjennomføre.

– Det kan være sånn at valgstyret bestemmer seg for at velgere under 25 år får en stemplet attest etter de har stemt. Den kan deles ut av dem som sitter ved urnene, sier Bøhler.

Statsråden skal vurdere saken

Bøhler har bedt kommunalminister Jan Tore Sanner, vurdere om forslaget kan realiseres allerede ved høstens kommunevalg.

I en epost til NRK skriver kommunaldepartementet dette:

«Statsråden er generelt positiv til tiltak som bidrar til å øke valgdeltakelsen. Det er for tidlig å kommentere dette forslaget konkret fordi saken er til behandling i departementet».

Lav valgdeltagelse i fjor

Valgdeltakelsen ved kommunevalget i 2011 var på 64,5 prosent på landsbasis. Av Groruddalens stemmeberettigede var det bare 54 prosent som stemte. Enda færre velgere under 25 år brukte stemmeretten sin.

Valgdeltakelsen på vestkanten var 25 prosent høyere enn i Groruddalen.

– Mange på Bjerke bryr seg ikke om politikk sånn generelt. De følger ikke med, men de blir mer engasjert når de hører at 90 prosent på andre siden av byen stemmer. Da tenker de at det er de som bestemmer over oss, sier Madu.