Hopp til innhold

«Sigøynerdronningens» grav utsatt for hærverk

Graven til den selverklærte sigøynerdronningen Lola Karoli har tidligere blitt forsøkt plyndret. Nylig ble den tilsølt med maling.

Gravsted med malingssøl

SKADEVERK: 16. juni ble det oppdaget at gravstedet til Lola Karoli var smurt inn med maling i mange farger.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Gravstedet ligger på Vestre gravlund ved Frognerparken og tilhører Karoli-familien. Lola Karoli ble begravet der i 1996. Hugget inn i den store, polerte granittsteinen er tittelen «sigøynerdronning». Også ektemannen hennes, Polykarp Karoli, ble gravlagt samme sted fem år senere.

– 16. juni ringte en kvinne oss og fortalte at hun hadde sett noen som gjorde hærverk på en grav, forteller fungerende direktør for Gravferdsetaten i Oslo, Sturla Moe til NRK.

Han mener slikt hærverk er noe av det simpleste som finnes.

Gravferdsetaten meldte saken til politiet så fort som mulig. Etaten har også forsøkt å få tak i de pårørende – uten å lykkes.

– Malingen bør trolig fjernes av spesialister. Skal man unngå å skade selve steinen må det nok fagfolk til, tror Moe.

Anmeldt av politiet

I 2010 ble den samme graven forsøkt plyndret ved hjelp av et spett eller brekkjern. Ifølge TV2 den gangen skal Lola Karoli ha hatt med gull og diamanter for mellom to og tre millioner kroner i graven. Året etter var den utsatt for hærverk igjen.

Politiet på Majorstua bekrefter at tilgrisingssaken ligger hos dem, men har foreløpig ikke startet noen etterforskning.

– Vi dro dit, tok bilder og opprettet en anmeldelse for skadeverk, sier politiførstebetjent og avsnittsleder Inger Larsen.

Hun bekrefter at politiet har vært i kontakt med Karoli-familien, men vil ikke spekulere i om hærverket har noe å gjøre med de interne konfliktene som familien tidligere har hatt med andre rom-familier.

– Eviglang konflikt

Finn Abrahamsen

I 2008 ble Finn Abrahamsen bedt om å megle i romkonflikten.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Privatetterforsker og tidligere polititopp Finn Abrahamsen er ikke i tvil om at hærverket er en del av den eviglange konflikten mellom romfamilier.

Han har, både som politisjef og etter at han sluttet, hatt mye kontakt med familiene.

– Jeg hadde nylig en samtale der det kom frem at nå var det skadeverk på gang igjen. Selv om det denne gangen ikke var like ille som tidligere, så tråkker de på sterke følelser ved å gå løs på gravplasser.

Ifølge Abrahamsen dreier konfliktene seg ofte om økonomiske spørsmål eller giftermål mellom familiene. Han sier konfliktene har pågått «så lenge han kan huske», men har eskalert de siste 15–20 årene.

– Selv om det ikke er en voldelig konflikt denne gangen, så håper jeg politiet tar dette på alvor.

– Så vi tok hevn tilbake

Jan Jansen tilhører en av familiene som er en del av romfamilie-konflikten. Han bekrefter at det er hans familie som står bak malingen på graven til Lola Karoli. Jansen sier at hans fars gravstein er blitt tauet bort med bil, og at malingen på graven til Lola Karoli var en hevn for det.

– Så vi tok hevn tilbake. Det var noen av damene våre som gikk og malte på graven for å vise at vi er her. De er så respektløse. Det var de som begynte. Å gå på gravene er meget alvorlig i sigøynerfamilier.

Jan Jansen sier at han har anmeldt ødeleggelsen på sin fars grav til politiet.

Mener Jansen snakker usant

Sonja og Rene Karoli, som sier de snakker på vegne av Karoli-familien, mener Jan Jansen snakker usant, og hevder familien ikke har skjendet graven til Jansens far.

De mener også Jansen snakker usant når han sier det var kvinner som står bak ødeleggelsene på Lola Karolis grav. Han mener Jansen selv er ansvarlig.

Rene Karoli sier bakgrunnen er en mangeårig konflikt. De har anmeldt malingssølet på Lola Karolis grav.

– Det er en ekkel sak. De må la de døde være i fred. Det er vondt å se på, sier Rene Karoli til NRK.

10.07.2017: Saken er oppdatert med kommentar fra Rene og Sonja Karoli. Det lyktes ikke NRK å komme i kontakt med familien til Lola Karoli, da saken først ble publisert.

Gravsted tilsølt av maling

Lola Karoli ble begravet på Vestre gravlund i 1996. Fem år senere ble mannen hennes, Polykarp, gravlagt samme sted.

Foto: Anne Lognvik / NRK