«Postkassetyven» tatt igjen

I oktober ble han dømt i Norges største ID-tyverisak. Nå er 30-åringen tatt igjen.

Overvåkningsbilder av tiltalt i ID-tyverisak

I oktober ble 30-åringen dømt til fengsel for å¨ha svindlet til seg verdier for millioner ved å bryte seg inn i folks postkasser. I påvente av ny rettsrunde har mannen slått til igjen.

Foto: Politiet / montasje

Den 30 år gamle Oslo-mannen ble dømt til fengsel i tre år og tre måneder for ID-tyveri fra 68 personer, samt banker og finansinstitusjoner.

Ifølge dommen svindlet han til seg verdier for over 3,5 millioner kroner. Saken ble karakterisert som landet største av sitt slag.

Men dommen mot mannen er ikke rettskraftig, og han er derfor ikke innkalt til soning. Nå er 30-åringen pågrepet igjen.

– Samme lovbrudd som tidligere

– Han er siktet for et nytt forhold, det er snakk om grovt tyveri og identitetskrenkelse av samme type som han alt er dømt for, sier politiadvokat Tom Hamnes ved Sentrum politistasjon til NRK.

30-åringen ble pågrepet tirsdag denne uken.

– Det er for tidlig å si noe om omfanget av den nye saken, vi har heller ikke fullstendig oversikt over når dette skal ha skjedd, men det vil den videre etterforskningen vise, sier Hamnes.

Torsdag fikk politiet i medhold i at 30-åringen kan varetektsfengsles i fire uker med brev og besøksforbud.

– Fare for gjentagelse og bevisforspillelse gjør at vi vil fremstille for fengsling i dag. Vi har begjært brev og besøksforbud i hele perioden, forteller politiadvokaten.

– Dette er altså todelt. For det første frykt for gjentagelse av liknende handlinger, og for det andre at politiet ønsker å sikre bevis i saken uten at han får påvirke på det, legger Hamnes til.

Stusset over tom postkasse

Bjarte Hjelmeland

Skuespilleren Bjarte Hjelmeland og samboeren hans var blant de fornærmede i saken da posttyven ble dømt i høst.

Foto: Tore Zakariassen / NRK

30-åringens forsvarer har så langt ikke besvart NRKs henvendelser om saken.

Skuespiller Bjarte Hjelmeland og samboeren hans var to av de fornærmede i den forrige saken mot mannen.

I dommen kommer det frem at tiltalte blant annet forsøkte å opprette bankkort i navnet til den kjente skuespilleren.

Forsøket mislyktes fordi Hjelmeland rakk å få «sitt» kort deaktivert, og fordi søknaden om et annet kort var mangelfullt utfylt.

– Venner hentet posten vår ettersom vi var bortreist på det aktuelle tidspunktet. De stusset over at postkassa inneholdt svært lite. Også det gjorde at alarmklokkene ringte.

Hjelmeland roser både banken og politiet for å ha håndtert saken på beste måte.

– Min erfaring er at bankene var svært påpasselige. Selv om jeg er en kjent person med en stemme som er lett gjenkjennelig, var kontrollspørsmålene de stilte på telefon veldig betryggende. Vi fikk dessuten fantastisk oppfølging av politiet. Jeg føler i bunn og grunn at vi kom relativt greit ut av denne situasjonen, har Hjelmeland tidligere sagt itl NRK.