NRK Meny
Normal

«Kupper’n» fikk statue på 80-årsdagen

– Jeg trodde ikke jeg var verdig en slik statue. Nei, det hadde jeg absolutt ikke drømt om, sa Knut «Kupper’n» Johannessen utenfor Bislett onsdag.

Knut Kupper´n Johannesen fikk statue av seg på 80-årsdagen.

Statuen avdukes

Onsdag avduket den gamle skøyteklubben til «Kupper’n» en statue utenfor maratonporten til Bislett. Motivet er gulløpet på 10.000-meteren i OL i Squaw Valley i 1960.

«Kupper´n» ble overrasket da han fikk greie på planene i februar, og han hadde ikke sett statuen av seg selv i full størrelse før i dag. Og var det dagens beste bursdagspresang?

– Å, ja ja ja. Å ja. Veldig bra. Jeg finner ikke ord for det her.

– Han har fortjent alt dette

Arbeidernes Skøyteklubb var Knut Johannessens klubb. Nå kalles klubben Aktiv, forkortelsen er fortsatt ASK. Lederen i klubben, Per Otto Linnestad, sier at det ikke er så mange statuer av idrettsutøvere.

– Den ekstremt gode tiden på 10.000 da han slo Oscar Mathisens verdensrekord med 46 sekunder! Så går det 53 år. Han er et så godt medmenneske og en god idrettskamerat. Han har fortjent alt dette som vi har gitt ham i dag.

Artikkelen fortsetter under verdensrekorden til «Kupper´n»

Se Kupper'n ta OL-gull

Se Kupper'n ta OL-gull i Squaw Valley.

Knut Johannessen var Norges store skøyteløper på 50- og 60-tallet. Han var den som holdt norsk skøytesport oppe etter at «Hjallis» gav seg og sovjetrusserne dominerte, og han var også med da Norge slo knallhardt tilbake i "skøyterevolusjonen" i 1963.

15.46.6

– Det finnes nordmenn som tror at tallet 15.46 betyr at klokka nærmer seg 16 på ettermiddagen, men for de av oss som har levd en stund er tiden knyttet til Knut Johannesen og en februardag i 1960, skriver Joar Hoel Larsen fra Squaw Valley i dag.

Nina Nesje

Nina Nesje, billedhugger.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Skøyteklubben ASK har prøvd seg på idéen om å få «Kupper´n» på sokkel flere ganger. Men i januar ble det fart i sakene da lederen i ASK, Per Otto Linnestad, tok kontakt med billedhugger Nina Nesje.

– Vi valgte Nina Nesje, som har laget statue av både Bjørn Wirkola, Fred Anton Maier og Jahn Teigen. Og så er hun utdannet av Per Ung, sier Per Otto Linnestad.

Lederen i ASK er godt fornøyd med energien statuen har, og mener den vil være med på å lage ny glød for de som går på skøyter nå, og også for fremtidige skøyteløpere. Nina Nesje synes oppdraget var ærefullt.

– Det er helt fantastisk å få lage denne statuen. Det har vært en fryd. Knut Johannessen er en fantastisk person, sier Nina Nesje.

Flere av de andre norske skøytekongene har fått sine statuer. Hjalmar "Hjallis" Andersen har fire, Oscar Mathisen, Ivar Ballangrud og Fred Anton Maier er også for lengst på sokkel, og fra i dag er det «Kupper`n» som møter oss utenfor Bislett stadion.

Kupper´n utenfor Bislett

– Det ble en stor dag for Knut, og det var det som var meningen. Det var 5-600 fremmøtte, og det var enorm gjensynsglede blant mange av de gamle. Per Ivar Moe var her, Fred Anton Maier, Hroar Elvenes, Per Jorsett, ja det var mange flere også, sier Per Otto Linnestad.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK
Knut Kupper´n Johannessen

– Statuen er fin. Det er jo meg det.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK