Hopp til innhold

"Kjakan"-statue til Karl Johans gate

Statuen av krigshelten Gunnar "Kjakan" Sønsteby ble veltet etter at et barn klatret på statuen i mai. På lørdag blir statuen igjen en del av bybildet i Oslo.

Elena Engelsen og Lily Vikki

På verkstedet på Helsfyr kan Elena Engelsen og Lily Vikki konstatere at alt er i rute til lørdagens seremoni.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det blir veldig fint, og jeg gleder meg til lørdag, sier Elena Engelsen, enken etter Per Ung som lagde statuen "Mannen med sykkelen", også kjent som "Kjakan"-statuen.

På lørdag gis Per Ungs statue "Mannen med sykkelen" til Oslo kommune av private givere. Samtidig flyttes statuen fra Solli plass til Karl Johans gate.

Ny sentral plassering

Kjakan-statuen veltet

Slik så det ut etter at en fireåring veltet statuen av Kjakan på Solli plass i Oslo i mai.

Foto: Gry Tina Tinde

Statuen "Mannen med sykkelen" har vært til forsterkning på et skulpturverksted på Helsfyr siden mai. Da ble skulpturen på Solli plass veltet og skadet av en fireåring, etter at hjulet knakk kort tid i forveien.

Nå er statuen klar til å bli en del av bybildet igjen. Og motstandshelten som døde 10. mai 2012 vil få en mer sentral plassering på Karl Johans gate, mellom Nationaltheatret og Universitetet.

– Ordføreren i Oslo ville gi statuen en mer historisk riktig plassering, skulpturkonservator Lily Vikki i Kulturetaten, som har ansvaret for Oslo kommunes utendørskunst.

– Gunnar Sønsteby sto jo med sykkelen sin i Karl Johans gate da tyskerne gikk oppover gaten 9. april 1940.

Flyttes ned til bakken

På verkstedet på Helsfyr kan Elena Engelsen og Lily Vikki konstatere at alt er i rute til lørdagens seremoni. Vikki forteller at statuen vil flyttes ned fra sokkelen til bakkenivå.

– Sønsteby var jo nede blant folk og prøvde å unngå å stikke seg ut på grunn av den jobben han gjorde. Da passer det bedre i hans ånd, kan man kanskje si, sier Lily Vikki.

Det var i 2007 kong Harald avduket "Kjakan"-statuen på Solli plass, med blant andre Gunnar Sønsteby selv til stede.

Initiativtakere var Leif Høegh Stiftelse, Inge Steenslands Stiftelse og kongens svoger Erling Lorentzen, som nå gir kunstverket fra seg.