NRK Meny
Normal

–Innelåsing vil ikke ha noen effekt

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vurderer nye regler for oppbevaring av kunstgjødsel etter terrorbomben.

Bonde Einar Korvald og hans kunstgjødsel

2,400 kg kunstgjødsel står lagret på paller bortved låven. Å lagre kunstgjødsla ute under presenning er vanlig både på dette og andre gårdsbruk, sier styremedlem i Akershus bondelag Einar Korvald.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Avdelingsleder i DSB Siri Hagehaugen.

Avdelingsleder i DSB Siri Hagehaugen.

Foto: DSB

Terrorbomben i regjeringskvartalet 22. juli demonstrerte med tydelighet at kunstgjødsel ikke bare har evne til å få planter til å gro. I bomben med uhyggelig kraft, var det ifølge Anders Behring Breivik 950 kg kunstgødsel.

I dag står tusenvis av tonn med kunstgjødsel ute i friluft uten noen form for sikring på norske gårder. Årlig omsettes det 450 millioner kg i Norge.

Nå vil Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vurdere om reglene rundt oppbevaring av stoffet er streng nok. Det bekrefter fungerende avdelingsdirektør i DSB, Siri Hagehaugen overfor NRK.

– Fram til nå har det vært en generell plikt for de som kjøper disse stoffene til å oppbevare dem slik at de ikke kommer på avveie, men uten at vi har satt noen detaljerte krav til oppbevaringen.

– Lite som skal til

Nils T. Bjørke

Leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.

Foto: Norges Bondelag

Norges Bondelag mener mange bønder må bygge nye driftsbygninger dersom produktet skal stå avlåst. Bondelagsleder Nils T. Bjørke har full forståelse for at DSB ønsker å se på lagring av kunstgjødsel i lys av terrorbomben, men tilføyer at det er viktig å se på konsekvensene først.

– Det blir brukt så mye gjødsel i Norge, og det er så lite som skal til for de som vil bruke det til andre ting. Og da lager vi en stor ekstrakostnad for bøndene uten at en oppnår noe. Jeg har lyst til å se om nytten står i forhold til kostnadene, for dette blir store kostnader for norsk landbruk, sier Bjørke til NRK.

Danmark tidlig ute

Etter bombeangrepet i Oslo ba det danske sikkerhetspolitiet PET danske bønder om å låse inn kunstgjødselen. Norske myndigheter har ikke gått ut med lignende anbefalinger, men i påvente av en gjennomgang av reglene ber direktoratet bøndene om å være sitt ansvar bevisst.

Dyrt og uten effekt

Gjerdrumbonden Einar Korvald er styremedlem i Akershus bondelag. Han har 2,400 kg kunstgjødsel oppbevart i friluft utenfor låven.

Han mener et eventuelt krav om sikker oppbevaring av kunstgjødsel vil koste ham og mange bønder dyrt. Selv har han ingen plass innendørs til å oppbevare kunstgjødselen.

Han vedgår at debatten er verdt å ta, men tviler han på at innelåsing vil ha noen preventiv effekt.

– Denne mannen har fått gjødselen på normalt vis fordi han skulle dyrke grønnsaker, og ville fått kjøpt uansett. Og jeg tror at de som tenker så langsiktig og har så forskrudde tanker, får tak i det og er helt umulige å stoppe.

Siri Hagehaugen i DSB vil ikke kommentere de praktiske problemene ved evt. innelåsing, men sier de vil diskutere dem med bondeorganisasjonene.

Granulert kunstgjødsel, Yara Bela

Granulert kunstgjødsel, type Yara Bela.

Foto: Dag Aasdalen / NRK