NRK Meny
Normal

«Et vilt vors er essensielt»

Mindreårige elever på videregående skole i Bærum oppfordres til å drikke alkohol og ha sex på fest i starten av skoleåret. «Bli kjent-fester» blir stadig vanligere i Oslo, Asker og Bærum. En fest var fullstendig ute av kontroll og ble stoppet av politiet.

Invitasjon på Facebook

MER VANLIG: «Bli kjent-fester» blir arrangert for elever på mange videregående skoler. Illustrasjonen er hentet fra markedsføringen på Facebook for morgendagens fest for Sandvika videregående skole. Bildet er sladdet av NRK.

Foto: skjermdump

– Det startet bra, men ble helt krise, sier en jente.

– Det var så mange som ikke klarte å passe på seg selv og oppføre seg ordentlig at politiet måtte avslutte alt sammen, forteller en gutt.

De går i andre klasse på Eikeli videregående skole i Bærum. For et par uker siden var alle elevene invitert på en «Bli-kjent-fest». Festen gikk helt galt.

– Det var altfor fulle ungdommer. Det er jo et slags prinsipp, «drikk før du kommer» liksom. Mange hiver innpå så mye de klarer for å kunne være beruset hele kvelden. Er du ikke trent på å drikke går det ikke så bra, sier jenta.

Negativ utvikling

«Bli kjent-fester» er blitt vanlig i Asker, Bærum og Oslo vest. De blir ikke arrangert av skolene og skal være rusfrie.

Men ravende fulle ungdommer og en fest fullstendig ute av kontroll var det som møtte politiet på Eikeli-festen.

– Det var et sjøslag, veldig mye mennesker og uhåndterlig siden det var en stor grad av beruselse, forteller politioverbetjent Ole Magnus Jensen ved Asker og Bærum politidistrikt.

– Festen måtte avsluttes umiddelbart. Det som møter oss på disse festene er ravende fulle mindreårige ungdommer ute av stand til å ta vare på seg selv, noen har seksuell omgang på åpen gate eller kommer i klammeri med politiet fordi de ikke etterkommer pålegg og pådrar seg dumme straffesaker. Det er en veldig negativ utvikling og vi liker ikke det vi ser, sier politioverbetjenten.

Invitasjon til fest

FEST I MORGEN: Slik lød invitasjonen som ble lagt ut på Facebook før morgendagens fest for Sandvika videregående skole. Ordlyden er senere endret.

Foto: skjermdump

«Gratis kondomer hos helsesøster»

I morgen skal enda en rusfri fest arrangeres i Bærum. Nå skal ungdommene på Sandvika videregående bli kjent. I invitasjonen på Facebook skrev arrangørene:

«Et vilt vors er essensielt. Klassevors er å anbefale.
Overstadig berusede personer vil ikke slippe inn. Så play cool.
Henviser til gratis kondomer hos helsesøster. Dette blir sjukt!
»

Herman Ekle Lund

BASERT PÅ TILLIT: – Blir det for mange negative konsekvenser må vi slutte å leie ut til ungdomsfester, sier Herman Ekle Lund på Musikkflekken.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

– Invitasjonen er ikke i henhold til det vi har bedt arrangøren om. Det er en veldig klar oppfordring til stort inntak av alkohol i forkant, sier Herman Ekle Lund, daglig leder på Musikkflekken i Sandvika, hvor festen skal holdes.

Lund sier det er en fordel å arrangere ungdomsfester utenfor boligområder, men at det er uakseptabelt å oppfordre til drikking av alkohol.

– Dette er jo basert på tillit. Blir det for mange negative konsekvenser må vi slutte å leie ut til ungdomsfester, sier han.

Arrangøren beklager

Mange bekymrede foreldre har den siste tiden tatt kontakt med politiet i Asker og Bærum.

– Vår oppfordring er at foreldre går sammen, blir kjent med barnas nye venner og lager felles kjøreregler, sier politioverbetjent Jensen.

Festarrangørene har nå endret ordlyden i invitasjonen og skriver i en tekstmelding til NRK:

«Vi beklager oppfordringen til vorspiel på Facebooksiden. Det var ingen intensjon å fremme usunne holdninger og i ettertid ser vi at formuleringen var uheldig.»